2023. augusztus 4., péntek

Beköltözött a kertbe az alkörmös, kell-e aggódni miatta?

 2023.07.30
Több kertben is megfigyeltem, hogy megjelent az alkörmös, amit meg is hagytak a kerttulajdonosok. Nem is csoda, hiszen impozáns mérete, szép virága és a bíborfekete bogyói igen mutatósak.
Mit kell tudni az alkörmösről?
Az alkörmös, vagy más néven amerikai karmazsinbogyó Észak-Amerikából származik, ahol kezdetben kultúrnövényként tartották, majd elvadult és szépen el is kezdett terjedni a bolygatatlan területeken, végül elért hozzánk is. Maga a növény évelő, vastag répaszerű gyökeret képez, a szárazságot igen jól tűri, és szereti a napos helyeket.

Kell-e akkor aggódni, ha betoppan a kertünkbe?
Az alkörmös élénk színű bogyóit eredetileg bor színezésére és textilfestésre használták, azonban tudni kell róla, hogy a bogyók és a gyökerei is mérgezőek. Elfogyasztása emésztőrendszeri panaszokat okoz, ezért a felhasználása manapság tiltott. Anno a gyógyászban is alkalmazták a gyökerét vérbaj kezelésére. A kínai rokona viszonylag kevesebb mérgező vegyületet tartalmaz.
Amennyiben nem kell aggódnunk, hogy a gyerekek megkóstolják a szép bogyókat, akkor egy szép, könnyen tartható dísznövény lesz a kertben, ami még ráadásul egy forintba se került nekünk.