2023. augusztus 4., péntek

A kígyók nagyon veszélyesek a gyerekekre. Mi a teendő, ha találkozik egy kígyóval? Mi van, ha megharap?

2023.07.20
Nyáron kempingezni nagyszerű, de az emberek mellett más élőlények is szívesen töltik az idejüket. Például a kígyók. Májustól szeptemberig különösen aktívak. Tanulja meg, hogyan óvhatja meg magát és gyermekét.
Mely kígyók a leggyakoribbak
„Moszkvában, a moszkvai régióban és a szomszédos régiókban háromféle kígyó él: a közönséges kígyó, a rézfejű és a közönséges vipera. Az első kettő nem mérgező” – mondja Maria Shagitova, állatkertmérnök, a Moszkvai Mezőgazdasági Akadémia szakértője.
Már rendes. Fotó: Artush / Shutterstock / Fotodom
A közönséges kígyó egy nagyméretű, sötétbarna (néha szürke) egyszínű kígyó, két sárga (néha majdnem fehér vagy narancssárga) folttal a fej oldalán. Emberre abszolút nem veszélyes. Pont egy ilyen kígyót forgattak egy nemrégiben készült videón , semmi sem fenyegeti a gyerekeket a képen.
Rezes fejű kígyó. Fotó: matushaban / Shutterstock / Fotodom
A Copperhead egy kicsi (legfeljebb 70 cm hosszú), nem mérgező és nagyon ritka kígyó Közép-Oroszországban. A moszkvai régióban való megtalálása nagy siker a hüllőket tanulmányozó szakember számára.
Közönséges vipera. Fotó: Marek Rybar / Shutterstock / Fotodom
A moszkvai régióban a mérgező kígyók egyetlen fajtája a közönséges viperák. A viperát kékes vagy sötétszürke, világos vagy sötétbarna színűre festették, cikkcakk mintával a háta teljes hosszában (a kígyónak nincs ilyen mintája). Gyakran vannak fekete színű egyedek. A fej oldalain a viperának nincsenek a kígyókra jellemző nagy világos foltjai.
Maria szerint a kígyóval ellentétben a vipera nem gyakori (a moszkvai régió Vörös Könyvében szerepel). Leggyakrabban a kígyó veszi észre először az embert, és siet, hogy odébbálljon. A vipera általában önvédelemből harap, és ha váratlanul éri (pl. hanyagságból rálépett, vagy kézzel megragadta bogyószedés közben).
Meg tudod különböztetni a mérges kígyót a nem mérges kígyótól? 
A mérges kígyó feje háromszögletű, a nem mérges kígyó feje ovális, leggyakrabban a mérges kígyónak macskaszerű pupillája van (elliptikus), a nem mérges kígyónak pedig kerek. De néhány faj kivételt tesz a fenti szabályok alól.
kaukázusi gyurza. Fotó: Dan_Koleska / Shutterstock / Fotodom
A Kaukázus Fekete-tenger partvidékén rendkívül ritka a Vörös Könyvben szereplő Kaznakov-vipera (kaukázusi vipera) és Orlov-vipera - veszélyeztetett kígyó. Az Azovi-tenger partján helyenként sztyeppei vipera él. Mindezen kígyók mérge kevésbé veszélyes, mint a közönséges vipera mérge. Csak Dagesztánban (főleg az előhegységben) található a kaukázusi gyurza. Ez egy nagy és nagyon mérgező kígyó, amelynek harapása után szakképzett segítség nélkül fennáll a halál lehetősége.
siketfajd. Fotó: Simlinger/Shutterstock/Fotodom
A fekete-tengeri üdülőhelyeken gyakran találkozhatunk siketfajddal (a köznépben sárgahasúnak is nevezik). Ez egyáltalán nem egy kígyó, hanem egy lábatlan gyík, amely bár nagynak és ijesztőnek tűnik, egyáltalán nem veszélyes. A Yellowbell nem harap. Az egyetlen dolog, amit tehet, az az, hogy elkezdi verni a farkát, és kiengedi az ürüléket.
Hogyan készüljünk fel egy természetjárásra
Ha erdőbe, kertbe, hegyekbe vagy bármilyen más helyre mész, ahol kígyóval találkozhatsz, fontos betartani az alábbi szabályokat:Viseljen magas cipőt és nadrágot.
Óvatosan nézzen a lába alá.
Hangosan suhogtasd magad előtt a botot: a kígyó elkúszik az útvonaladtól a zajtól.
Ha lehetséges, tartózkodjon a magas fűtől és a levélkupacoktól.
Ne feledje, hogy a kígyók hajnalban és melegebb időben általában aktívabbak. A kígyók gyakran kimásznak sütkérezni a napon.
Ha még mindig kígyót lát:
Ne közeledj.
Tegyen néhány lépést hátra, hagyja, hogy elmásszon.
Ne végezzen hirtelen mozdulatokat.
Ne érintse meg kézzel, még ha nem is mérgező.
Ne fordíts hátat.
Hogyan lehet megérteni, hogy egy kígyó támadhat:Feláll, és dörömbölni kezd.
Farokkal veri.
Sziszeg.
Váladékot termel.
Úgy tesz, mintha halott lenne.
Még az Ön irányába történő dobások esetén sem szabad kígyóval harcolni. Nem támad, hanem védekezik: nem fog üldözni és bosszút állni. Csak annyit kell tennie, hogy hagyja biztonságosan elmászni. A csecsemőkígyókat soha nem szabad alábecsülni: egy harapással nagy mennyiségű mérget bocsátanak ki.
Még egy elhullott kígyóval is óvatosan kell bánni, mivel a méregmirigyek és a fogak még mindig mérget bocsáthatnak ki. Ha véletlenül rálép, méreginjekcióhoz vezető reflexeket vált ki.
Ne feledje, hogy a viperák rengeteg rágcsálót esznek, hatékonyan szabályozva számukat. Ezért nem érdemes fölöslegesen kígyókat ölni.
Hogyan lehet megérteni, hogy ez egy kígyómarás, és nem csak egy seb
Irina Lysenko, DocDeti gyermekorvos:
A kígyómarás tünetei a kígyó típusától függően változhatnak, de általában az alábbiak közül egy vagy több van:Dupla nyomok, mintha injekciók lettek volna a harapás helyén
Idővel a bőr kivörösödése, duzzanat és kékes árnyalat kezdődik a harapás területén.
Vérzés
Hólyagosodás a törött bőr körül
Súlyos fájdalom és fájdalom a harapás helyén és annak közelében
Hányinger, hányás vagy hasmenés
Légzési nehézség (extrém esetekben a légzés teljesen leállhat)
Gyors szívverés, gyenge pulzus, alacsony vérnyomás
látás károsodás
Fémes, mentás vagy gumis íz a szájban
Fokozott nyálfolyás és izzadás
Zsibbadás vagy bizsergés az arc és/vagy a végtagok körül
izomrángások
Mi van, ha kígyómarásLehetőleg biztonságos távolságból fényképezze le a kígyót. A kígyó azonosítása segíthet az orvosoknak.
A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz (tárcsázza a 112-t, vagy hívja a helyi sürgősségi egészségügyi szolgálatot).
Ne menjen egyedül a kórházba: a kígyómarást szenvedők szédülhetnek vagy elájulhatnak.
Maradjon a lehető legnyugodtabb: ez elősegíti, hogy a méreg lassabban terjedjen a véráramban.
Az ellenszer a súlyos kígyómérgezés kezelésére szolgáló gyógyszer. Minél hamarabb vezeti be, annál hamarabb megállíthatja a szervezet visszafordíthatatlan károsodását. A sürgősségi osztályokon vagy egészségügyi központokban gyakran vannak szérumok egy-egy kígyóméreg ellen.
A kígyómarás után az antiméregtelen betegek túlélése elsősorban a kígyómarás típusától és a személy életkorától függ. A legveszélyesebb kígyók gyerekekre és idősekre. Még ha egy kígyót ártalmatlannak is tekintenek, a kígyóharapás a seb fertőzéséhez vagy súlyos allergiás reakcióhoz vezethet, beleértve az anafilaxiát is.
Ez az oka annak, hogy a sürgősségi orvosok minden kígyómarást potenciálisan életveszélyesnek tekintenek. Ha valakit megharap egy kígyó, azonnal hívjon mentőt.
Mit lehet tenni az orvosok érkezése előtt:Feküdj le vagy ülj kényelmes helyzetben.
Távolítsa el a gyűrűket és az órákat, mielőtt a duzzanat elkezdődik.
Mossa le a harapás helyét szappannal és vízzel.
Jelölje meg a harapás helyét tollal/markerrel, és jegyezze fel az időt.
Fedje le a harapást tiszta, száraz kötéssel.
Amit egyáltalán nem lehet megtenni:Ne vegye fel a kígyót, és ne próbálja csapdába ejteni.
Soha ne érintsen meg mérges kígyót, még azt sem, amelyik meghalt vagy levágták a fejét.
Harapás esetén ne várja meg a tünetek megjelenését, azonnal forduljon orvoshoz.
Ne alkalmazzon érszorítót. Ez nem akadályozza meg vagy lassítja a méreg hatását, de több végtagelhalást és amputációt eredményezhet.
Ne vágjon a sebbe, hogy megpróbálja kipréselni a mérget.
Ne próbálja kiszívni a mérget. A mérget mélyen befecskendezik, azonnal szöveti ödéma alakul ki, amin keresztül nem lehet kiszívni semmit, de a seb a nyáltól is elfertőződik. Ezenkívül potenciális kockázatot jelent a toxin szájon keresztül történő felszívódására.
Ne tegyen jeget, és ne merítse a sebet vízbe.
Ne használjon alkoholt fájdalomcsillapítóként.
Ne vegyen be olyan fájdalomcsillapítót, amely hígítja a vérét.
Ne használjon hagyományos kezelési módszereket.
Fotó: Dan_Koleska / Shutterstock / Fotodom