2023. március 31., péntek

Evolution Letters: A hangyák és a növények segítették egymást elterjedni a bolygón

 https://involta.media/post/evolution-letters-muravi-i-rasteniya-pomogli-drug-drugu-rasprostranitsya-po-vsey-planete

Az evolúció segített a hangyáknak alkalmazkodni ahhoz, hogy kövessék az életükhöz fontos virágzó növényeket.
A növény- és állatvilág ezen képviselőinek megjelenése szinte egyidejűleg, körülbelül 140 millió évvel ezelőtt történt. Fokozatosan elterjedtek az egész bolygón, és a populációk száma fajok ezrei és egyedek billiói voltak. Az amerikai tudósok úgy döntöttek, hogy kapcsolatot teremtenek egymással.
60 millió évvel ezelőtt a hangyák túlnyomórészt erdőtalajban éltek. Amikor a szén-dioxid üvegházhatása megnövelte a páratartalmat és létrehozta a trópusokat, egyes fajok fákon kezdtek élni. Aztán néhány virágos növény alkalmazkodott a száraz éghajlathoz, és néhány rovar követte őket.
Az Evolution Letters folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a száraz területeken a növények kifejezetten a hangyák számára kezdtek táplálékot termelni, beleértve az elaioszómákat, a magvak húsos függelékeit. A rovarok kivonásukkal hozzájárulnak a magvak terjedéséhez.
Korábban az Involta média arról számolt be, hogy stresszhelyzetben a növények olyan ultrahangfrekvenciával képesek „üvölteni” , amely az ember számára nem hallható.