2021. június 22., kedd

Nagyon szép, szokatlan és igénytelen egynyári virágok a kert számára. Közvetlenül a földbe vetjük

Május 4
A föld nagyon hamar felmelegszik ahhoz, hogy virágokat kezdjen vetni. Sok egynyári virágnak hosszú a tenyészideje, ezért palántákból termesztik. Néhány virágnak olyan kicsi a magja, hogy egyszerűen értelmetlen a földbe vetni, nem fognak kihajtani.
De az egynyári növények sokfélesége között sok egyszerű, nagy magú virág található, amelyek nyílt talajra vetve jól csíráznak, gyorsan megnőnek és nyár elején vagy közepén virágoznak, és élénk színeikkel örvendeztetnek meg bennünket. Úgy döntöttünk, hogy szín szerint osztjuk el őket, hogy könnyebben válasszon kertjéhez egynyári növényeket.
Sokszínű
A krizantém vagy a háromszínű
Virágzás júniustól fagyig, növénymagasság 70 cm-ig, virágátmérő 5 cm.
A krizantém egy szörnyű háromszínű "kamilla". Rendszeresen nagy, tökéletesen egyenletes szirmai virágai különböznek egymástól. Egyes fajtákban a klasszikus fehér szín dominál, és csak a közepén található egy kis folt vagy csík sárga vagy piros színnel. Más fajtákban a vörös dominál. De mindig három szín van: piros, sárga és fehér. A krizantémvirág virága egyszerű lehet, például kamilla, vagy félig kettős.
https://vk.com/photo-159774511_457246902
A növények buja áttört bokrokat alkotnak, amelyek súlyuk alá esnek. A jobb talajművelés érdekében a hajtásokat meg kell csípni.
Kecses Zinnia 
Virágzás júniustól fagyig. A növény magassága 30-80 cm, a virág mérete 4-12 cm.
A Zinnia nevezhető az egynyári virágok királynőjének. Mind a kertészek, mind a tenyésztők szeretik, munkájának köszönhetően sokféle, különböző alakú virágú cineafajta jelent meg. A legnépszerűbb két típus: pompom és dahlia. A cinea színváltozataiban pedig egyszerűen nincs egyenlő: borvörös, skarlátvörös, narancssárga, bordó, lila, rózsaszínű, sőt fehér, plusz sok árnyalat.
https://vk.com/photo-159774511_457246903
A virág nevében szereplő „kecses” szó ellenére a növények meglehetősen erőteljesek, nagy elágazó bokrokat képeznek, amelyek szilárdan állnak a szélben és az esőben, nincs szükségük támaszra és egész nyáron virágzik. A Zinnia kiváló a kivágásban.
Zinnia angustifolia
A Zinnia angustifolia kevésbé ismert a kertészek körében. Alacsony párna alakú bokrokat képez, amelyek teljesen fehér, sárga vagy piros színű egyszerű kamilla virágokkal vannak tarkítva.
https://vk.com/photo-159774511_457246904
Alacsony virághatárokhoz jó.
Calendula officinalis
Virágzás júniustól fagyig. A növény magassága 30-40 cm, a virág átmérője 4-6 cm (legfeljebb 10 cm).
A körömvirágot nem nagyon értékelik kertjeink. A bőséges önvetésnek köszönhetően itt-ott kihajt, a virágoskertben, a veteményeskert folyosóiban, a komposztdomb közelében, ahol tavaly száraz virágzatokat dobtak ki. Eközben az Egyesült Királyságban a körömvirág a TOP egynyári virágok közé tartozik, és minden kertben termesztik.
A körömvirág virágok egyszerűek, leggyakrabban élénk narancssárga vagy sárga-narancssárga, sekély maggal és keskeny liguláris szirommal. Számos fajtát azonban érdekesebb színnel tenyésztettek: félig kettős, kettős, csavart szirmokkal. A tenyésztők pedig a virágok színén dolgoztak. Vannak fajták lazacszínű virágokkal.
Kaliforniai eschscholzia
Virágzás júniustól fagyig, növénymagasság 20-45 cm, virágátmérő 4-6 cm.
Az Echscholzia california vagy a kaliforniai mák világos folt a kertben. Az üzem nem igényel karbantartást. Minden hőnek ellenáll, száraz homokos talajon jól megnő.
https://vk.com/photo-159774511_457246908
A finom virágok élénk narancssárga színe ellentétben áll a levelek ezüstös áttört zöldjével. Annak ellenére, hogy az Escholzia magjai meglehetősen kicsiek, jól csíráznak és bőségesen önvetnek.
A tenyésztők dolgoztak a virágok színén, és szokatlan lazac-rózsaszín vagy fehér-rózsaszín virágú fajták jelentek meg. Az Eschsholzia barométerként használható, a virágok eső és felhős idő előtt záródnak.
Böjtfű
Virágzás júniustól fagyig. A liana hossza legfeljebb 250 cm, a bokorfajták magassága legfeljebb 70 cm.
https://vk.com/photo-159774511_457246912
A Nasturtium egy csodálatos virág, amely hosszú hajtásainak köszönhetően buja lesz. A nasturtium levelei szokatlan, lekerekített alakúak, szürke-zöld színűek. Az egyszerű tölcsér alakú narancssárga, piros vagy sárga virágok úgy világítanak, mint a fények itt-ott a lombok között.
A növény igénytelen. Sideratként használható.
Krizantém vetése
Virágzás júniustól fagyig. Növénymagasság 60 cm, virágméret 6-7 cm
A krizantémmagot imádják Kínában, de nem a virágok szépsége, hanem a levelei kellemes íze miatt. Korai zöldekként használják, mivel a növények nagyon ellenállnak a hidegnek. A fiatal zöldeket frissen használják salátákban, a szárított leveleket pedig gyógyteának főzik.
https://vk.com/photo-159774511_457246911
A krizantémvetés virágai azonban nagyon szépek is. Hidegállóképességüket Hollandiában értékelték, ahol ezt a virágot nagyon tisztelik. Élénk sárga vagy kétszínű sárga és fehér "százszorszépek" díszítik a bokrokat egész nyáron.
Díszes napraforgó
A napraforgó fényes óriás, amely messziről látható. Ezenkívül a madarak eledele. Végül is még a dekoratív fajták is alkotnak magokat, bár kisebbek. A dekoratív napraforgók színe jelentősen eltérhet a klasszikus sárga, kétszínű fajtáktól és sötétvörös szirmai fajtáktól.
https://vk.com/photo-159774511_457246913
A szelekciónak köszönhetően rövidebb napraforgó-fajták jelentek meg, ami kényelmesebbé teszi a termesztést. Érdekesek a frottír fajták, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak napraforgóra, inkább pompom dáliára.
Delphinium Ajax
Június végétől július végéig virágzik, a kocsányok magassága 80-100 cm.
Az évelő delphiniums mellett, amelyeket a kertészek annyira szeretnek, vannak egynyári fajok is: a larkspur és az Ajax delphinium. Nevelhető úgy, hogy tavasszal vagy tél előtt magokat vetnek a földbe.
https://vk.com/photo-159774511_457246909
Az éves delphiniums magassága sokkal alacsonyabb, mint az évelő rokonoké, és nem haladja meg az 1 m-t. De szépségükben nem alacsonyabbak, mint ők. Világoskék, kék, halványlila, lila színű buja gyertyák nyár közepén egy teljes hónapig gyönyörködtetik a kertész szemét. Nem sok egyéves kék színű, ezért különösen nagyra értékelik őket.
Phacelia harang alakú
A virágzás egy hónappal a vetés után 1,5 hónapig tart. Növénymagasság 25 cm, virágátmérő 2,5 cm.
A Phacelia hírnevét a legjobb zöldtrágyaként szerezte, gyors növekedéssel és sok hasznos tulajdonsággal. Zöldtrágya-kultúraként a tansy phacelia-t ültetik leggyakrabban.
https://vk.com/photo-159774511_457246907
A phacelia harang alakú kevésbé gyakori, de dekoratívabb. A kis harang alakú virágok mélykék színűek. Nagy csoportokban nagyszerűen néznek ki. Ezenkívül a phacelia nagyszerű mézes növény, így kertje tele lesz rovarokkal: pillangókkal, darázsokkal és méhekkel.
A növény hidegálló, a magokat kora tavasszal el lehet vetni.
Búzavirág
Virágzás júniustól fagyig, növénymagassága 40-80 cm, virágmérete 5-7 cm.
A faj neve: kék búzavirág ellenére a virágok színe nemcsak kék vagy kék lehet, rózsaszínű és bíbor virágú fajtákat tenyésztenek. Az egyszerű búzavirág természetesnek tűnik, nagyszerű a tájképi stílusú virágágyásokhoz. A dupla és félig kettős fajták rózsaszín virágzatai hasonlítanak a szegfűre, és vágáskor remekek.
https://vk.com/photo-159774511_457246905
A búzavirág magja meglehetősen nagy, jól kihajt, bőségesen önvet.
Cosmeya kettős tollú
Virágzás júniustól fagyig. Növénymagasság 80-150 cm, virágátmérő 8-12 cm.
A Cosmeya kettős tollat ​​minden kertész ismeri. Ünnepi virágágyásokhoz nem alkalmas, de tájképi stílusú virágoskert számára nélkülözhetetlen. Nagy területekre is jó, amelyeket éppen fejlesztenek. Kosmeya nagy, buja hegységet alkot, amely a széllökésekben leng.
https://vk.com/photo-159774511_457246901
A kozmoszvirágok finom rózsaszínű "százszorszépek", 8 nagy szirommal és élénk sárga középponttal. Nagyon meghatónak tűnnek a vékony kocsányokon. De ne engedjen képzeletbeli védtelenségüknek. A Kosmeya kiváló önvetést biztosít, és ha nem követi, pár év múlva kertje kozmoszmezővé válik. Csak a késői fajták, mint például a Sea Shell, a Sensation, nem adnak önmagot, mert a magoknak nincs ideje beérni.
A Cosme különböző fajtáinak klasszikus rózsaszínét kétszínű fehér-rózsaszín, valamint málna, kármin, bordó vagy káprázatos fehér váltja fel. A különböző fajták növényeinek magassága is különbözik.
Lavatera három hónapos (khatma)
Virágzás júliustól fagyig, növénymagasság 60-100 cm, virágátmérő 4-6 cm.
https://vk.com/photo-159774511_457246900
A három hónapos lavatera vagy khatma könnyen kezelhető, igénytelen virág a mályvacsaládból. De a mályvával ellentétben a lavatera nem magas kocsányokat, hanem tömör, buja bokrokat képez, amelyeket meglehetősen nagy tölcsér alakú fehér vagy halvány rózsaszínű virágok borítanak.
Clarkia kecses, Godetia grandiflorum
Virágzás július közepétől fagyig. A kagyló magassága 30-40 cm, a klarke 60-80 cm, a virág átmérője 3-4 cm.
Ezeknek a színeknek a megjelenése annyira hasonló, hogy nincs értelme külön leírni őket. Az egyszerű, igénytelen virágok nagyon aranyosak. Ezenkívül nagyszerűek a vágásban. Gazdag, nedves talajban jól megnő.
https://vk.com/photo-159774511_457246899. 
Kecses Clarkia 
A Godetia kompakt bokrokat képez, amelyeket egyszerű tölcsér alakú virágok koronáznak meg, a rózsaszín különböző árnyalatai: a halvány rózsaszíntől az orgonáig és a kárminig, egyszínűek vagy kétszínűek. A dupla virágú Godetia fajtákat nagyra értékelik.
https://vk.com/photo-159774511_457246898. Godetia grandiflorum
A Clarkia bokrok magasabbak, elágazók, a tetejüket rózsaszínű, apró virágok borítják. Érdekes fajták sűrű kettős virágokkal.
Balzsambalzsam
Virágzás júniustól fagyig, növénymagasság 30 cm, virágátmérő 4-5 cm.
A balzsamokat leggyakrabban palántákon keresztül termelik, például Waller balzsam vagy Új-Guinea balzsam. De a balzsambalzsamot vagy a kerti balzsamot úgy is meg lehet termelni, hogy a talaj jól felmelegedve (május közepén-végén) közvetlenül vetik magokat a földbe.
https://vk.com/photo-159774511_457246895
A kerti balzsam szereti a félárnyékos helyeket és a nedves talajt. Ez a növény remek hosta társ. A balzsam virágzása nem túl látványos, mert halványrózsaszín virágai a száron virágoznak, finom szépségük a levelek alatt rejtőzik. Annak érdekében, hogy a növény ne nyújtson, hanem buja bokrokat képezzen, a hajtásokat rendszeresen meg kell csípni.
Nagy virágú len
Virágzás júniustól fagyig, növénymagasság 35-45 cm, virágátmérő 3-4 cm.
https://vk.com/photo-159774511_457246894
A nagy virágú len gyorsan növő egyéves, nagy tömbökben jól mutat. Egyszerű, közepes méretű, egymást helyettesítő virágok egész nyáron virágoznak. A nagy virágú len sokféle fajtája között inkább a lila-rózsaszín színű virágok fordulnak elő, de megtalálhatók olyan klasszikus égkék színű fajták, mint a lenben.
Kecses Gypsophila
Virágzás június-július, növénymagasság 40-50 cm, a virágok nagyon kicsiek.
https://vk.com/photo-159774511_457246893
A kecses Gypsophila ugyanolyan hófehér virágú tengert alkot, mint a Gypsophila paniculata, de virágai valamivel nagyobbak. Társként jó. Levegőfelhőt képez a virágoskertben, hangerőt és pompát ad a csokroknak.
Illatos egynyári
Alyssum marine (lobularia)
Virágzik júniustól fagyig, a növény magassága 8-40 cm, a virágok nagyon kicsiek.
Az Alyssum marine jól beültetett az ösvények mentén, a határ virágkertjének első vonalába. Sűrű szőnyeget képez, amelynek közös feje kis virág, amely erős mézillatot áraszt. Vannak rózsaszínű és lila virágú lobularia fajták, de a fehér virágú fajták a legillatosabbak.
https://vk.com/photo-159774511_457246892
Az Alyssum bőséges önvetést hoz létre, hogy a következő évben újra élvezhesse virágzását.
Iberis esernyő
Virágzik júniusban, metszés után nyár végén újvirágzás is lehetséges. A növény magassága 20-40 cm, a virágok nagyon kicsiek.
https://vk.com/photo-159774511_457246891
Az Iberis némileg hasonlít az alissumhoz, de a növények valamivel nagyobbak. Az Iberis virágok fehérek vagy lila-lilák, kellemes illattal. A növények sűrű szőnyeget képeznek.
Mattiola kétszarvú
Virágzás júliustól fagyig, a növény magassága 30-50 cm, a virágok kicsik.
Mattiola kétszarvú, vagyis éjszakai, virágot nyit este. És bár a kis lila virágok megjelenése meglehetősen leíró, a vanília varázslatos aromájának köszönhetően helyet nyertek a kertészek szívében.
https://vk.com/photo-159774511_457246890
A Mattiola hidegálló növény, ezért nagyon korán vethető, amint elolvad a hó.
Édes borsó (rang)
Virágzás júniustól szeptemberig, liana hossza 1-2 m.
Az édes borsó illatos szőlő, amely értékelni fogja az esetleges támogatást. Egész nyáron közepes méretű, rózsaszínű virágokkal virágzik. A növény hidegkedvelő. Nagyon korán vetheti az édes borsót, amikor a talaj +5 cm hőmérsékletre melegedik.A palánták nem félnek a visszatérő fagytól.
https://vk.com/photo-159774511_457246889
Az édes borsó hűvös esős nyáron működik a legjobban, valószínűleg ezért is kedvelik annyira az angol kertészeket.