2020. szeptember 16., szerda

Vad, de aranyos ...

Augusztus 4
Gyomnak, kerítésnek és szemétnövénynek hívják őket, és mindent megtesznek azért, hogy kiszorítsák őket a művelt, gondozott kertből. És a semmiből jelennek meg és nőnek, "nem ismerve a szégyent".
És ezek nemcsak a pitypang, a bojtorján és a quinoa, hanem a kamilla, a búzavirág, a mandzsetta, a lóhere, a cickafark, a celandin, az útifű és még sok más egyszerű és szerény, mindenki számára gyerekkorától ismert növény.
Néhány évvel ezelőtt azonban a vadvirágokhoz és a gyógynövényekhez való hozzáállás megváltozni kezdett. Ökológiai stílus alakult ki a tájtervezésben, és ma a divat csúcspontján áll. Az európai városok számos parkjában, sőt a központi tereken is csemege és bogáncs látható, és ez nem elhanyagolás, hanem felhívás, hogy a vadon szépségébe lássanak.
A stílus alapítóját tájtervezőként tartják számon.Mary Reynolds , aki 2002-ben a legfiatalabb győztes és aranyérmes lett a Chelsea Virágkiállításon. Kertet teremtett ott, szülőföldje Írország természete és mitológiája ihlette. Erről még egy nagyon szép játékfilmet is forgattak.„Bátorság vadul lenni”, aki még nem nézte meg - nagyon ajánlom. Inspiráló történet.
Bár természetesen Mary Reynolds nem az ökológiai stílust hozta létre, csak sokak tapasztalatait általánosította, kikristályosította és a megfelelő időben és a megfelelő helyen lefektette.
És elkapta a modern ember sürgető igényét az egyszerűség és a természetesség iránt: a túl összetett és folyamatosan bonyolultabbá váló körülöttünk lévő mesterséges világ annyira kimerítő.
Biztos vagyok benne, hogy a "natív természet" kifejezés sokak számára nem üres kifejezés. Lehet, hogy nem is valljuk be magunk iránti szeretetünket, de a bennszülött búzavirágok és százszorszépek között érezzük magunkat igazán jól és nyugodtan. Számomra mindenesetre így van. Amikor vettünk egy házat (kopott, üres telekkel rendelkező kunyhót) a faluban, elragadtattak a környező gyógynövények. És az ágyásokban és a virágágyásokban gyomokkal küzdve nem mertem ezeket a vad gyepeket szigorú klasszikus gyepekkel helyettesíteni.
1/2
Ayuga vagy szívós - igénytelen, fagyálló, túléli a napot és az árnyékot, a nedves talajt és a száraz, szegény és köves.
És elkezdtem megismerkedni a vadon termő gyógynövényekkel. Engedek magamnak még egy idézetet Arszeny Tarkovszkij kedvenc verséből:- Tanulmányoztam a füvet, kinyitottam egy füzetet, és a fű furulyának kezdett szólni.
Lenyűgöző élmény lett: a növények vizsgálata, csodálata és mindenféle csodálatos tulajdonság megismerése. Végül is a természet létfontosságú energiával és ellenálló képességgel ruházta fel ezeket a közép-orosz egyszerűségeket, sokan szegény és "kényelmetlen" földeken telepednek le, nemesítve és táplálva őket. Sokan a diszkrét félénk szépség mellett számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. És mindig készek megosztani velünk csodálatos erejüket. Ezért nem hajtom ki őket a kertemből, hanem csak megszelídítem vad féktelen hajlamukat. És néha hozok valamit a környező rétekről.
1/2
Vérfű.

Például a celandin egy igazi podzabornaya növény, valóban a kerítések alatt telepedik le, ezért kapta a népszerű nevet - podtinnik, másik neve a fecskefű, mivel a fecskék érkezése után virágzik, és addig virágzik, amíg el nem repülnek. Ez egy magas és gyönyörű növény, nemcsak faragott líra alakú levelek alapján ismerheti fel, hanem az általuk kiválasztott narancssárga tejlé alapján is. A celandin segít a papillómák és szemölcsök kezelésében, csak óvatosan kell használni.
És biztosan nem az ágyakban, de a kerítés alatt mindig van hely neki.
Gyermekláncfű gyógyászati ​​vagy gyakori.

Irgalmatlanul kell harcolni egy pitypanggal, mert ha minden ejtőernyőmagja kicsírázik, akkor tíz generáció alatt a Föld felszínénél tizenötször nagyobb területre lenne szükségük! Ilyen bőség biztosítása esetén a természet nyilvánvalóan a pitypang kivételes értékét tartotta szem előtt, amelynek latin neve nyugtató gyógyszerként fordult le, és a felsorolt ​​betegségek felsorolása egynél több oldalt igényel. Köztük van az évszázad olyan betegsége, mint az érelmeszesedés. Ezenkívül csodálatos mézes növény, amely vonzza a méheket a kertbe. Ezért vergődve és szitkozódva ennek a napfényes virágnak a szívósságáért, továbbra is lehetőséget adok rá, hogy kicsit virágozzon a kerti gyepeken.

Átlagos útifű.

És láttam ezt az útifűt egy poros földút szélén. Nos, nem jó?
1/3

Ez az útifű gyógynövényként a gyógyszerkertben is megfelelő.

És nem méltó-e a természetes virágos kert előterében lévő helyre? Ez a útifű közepes, Oroszország európai részén meglehetősen gyakori növény, évelő és szerény. A nagyméretű útifűtől (gyakrabban a középső sávban találhatók) ellentétben, sűrű tüskékbe gyűjtött virágainak ezüst rózsaszín áttetsző corolla van, amelynek köszönhetően bolyhos és nagyon szép. Az ovális bordás hegyes levelek rozettája is gyönyörű.
1/2

A vadon élő növények jól passzolnak sok fához és cserjéhez, beleértve a tűlevelűeket.

Természetesen nincs mód elmondani az összes vadon élő növényt, amely önkényesen vagy akaratom alapján jelent meg a kertünkben, több száz, ha nem ezer. Valószínűleg a leginkább észrevehető és kötelező a káposztafélék, az anyaméh, a rétihéj, a csalán, a fűzfű, a cickafarkfű, a mandzsetta, a hegymászó stb. stb.
1/3

Comfrey.

Szinte mindegyik gyógyhatású, de nem mondhatom, hogy gyógyászati ​​célokra használom őket, nos, ha csak a cickafarkfűvel vagy útifűvel állítják le a vért a gyulladt bőrön. De azok számára, akiknek szerény szépsége és gyógyászati ​​tulajdonságai nem jelentenek érvet, más felhasználási lehetőségeket adok. Sok illatos növény hasznos rovarokat és lepkéket vonz a kertbe; szolgáljon nekik menedékként és otthonként, adjon lehetőséget a túlélésre és szaporodásra. Vagyis hozzájárulnak a helyszín kedvező ökológiai helyzetéhez. Szükséges alapanyaga a komposztkupacnak és a folyékony zöld műtrágyának is.
Ezenkívül egy vidám pázsit (a pázsit helyett), vadon élő növényekkel, gyakran nagyon okosnak tűnik, és jól passzol a házikóhoz vagy a tájképi kerthez. És a telek szélén mindig van egy sarok a csalán és a bojtorján.
Ha a vadon termő gyógynövények önmagukban nem nőnek a kertben, akkor most megvásárolhatja a középső sáv számos gyógynövényének magját, és adhat nekik egy kis területet. Elég gyorsan nőnek, mert fő minőségük az egyszerűség.