2018. december 17., hétfő

A törökök most traktorral hódítanának

2018.12.12.
Vonzó dizájnnal és meggyőző műszaki tartalommal hódítaná meg Európát a török Basak traktorgyár. Mivel egyetlen korábbi erőgépe sem felel meg az EU-s emissziós normáknak, megalkották az 5120-as prototípust.
Az európai traktorpiacon kíván érzékelhető részesedést szerezni a Basak mezőgépgyártó vállalat. A törökök számára nem idegen ez a terep, hiszen a Hattat, a Tumosan vagy az Armatrac már régebbről ismertek az itteni gazdálkodók előtt, és most a sakaryai cég is próbára tenné termékeit a Boszporusz innenső oldalán.
Az 1914-ben alapított Basak az 1960-as évek óta készít traktorokat, eleinte Ford és Steyr licencek alapján. Saját fejlesztésű erőgépeket 1996-ban dobott először piacra, majd 2012-ben a szintén török óriásvállalat Sanko Holding tulajdonába került. Mezőgazdasági kínálatukban szántóföldi és ültetvénytraktorok, valamint munkagépek szerepelnek.
A mostanáig készített erőgépeik egyike sem felel meg a szigorú európai uniós károsanyag-kibocsátási normáknak, ezért a Basak kidolgozta az 5120-as koncepciótraktor tervét, s az egyik mintapéldányt a párizsi SIMA kiállításon is közszemlére tette novemberben.
A tervezett 5000-es széria zászlóshajója Deutz motort kapott a burkolat alá, így már Európában sem lehet gondja az értékesítéssel. Az átvitelről 24/24-es ZF váltó gondoskodik, és a kínálatot joystick-vezérlésű PowerShuttle is színesíti. A Basak 40 ezer négyzetméteres gyártóterületén évente akár 10 ezer traktor is készülhet.