2018. február 4., vasárnap

Jól dolgoztak a fényi gazdák

2018-01-28
Jövőre immár a huszadik kiadásához érkezik a mezőfényi borverseny. A rangos megmérettetés folytonossága bizonyítja, hogy jól dolgoznak a helyi gazdák, és évről évre jobb borokat neveznek.

Összesen 69 bormintát neveztek be az idei Mezőfényi Borversenyre. A megmérettetés az elmúlt hétvégén zajlott a fényi kultúrotthonban, ahol a bormintákat leadó gazdák izgatottan várták, a szakértői zsűri milyen ítéletet mond nedűjükről.

A 19. alkalommal megrendezett verseny zsűrielnöki tisztségét Komáromi József nagykárolyi borász látta el. Mellette két szakember, Tempfli István mezőfényi származású egri borász (aki azt is elárulta, hogy családi gazdálkodásban 12 hektárnyi szőlőst művel szőlészként és bortermelőként), illetve a helyiek által szintén jól ismert Bencze Zoltán borász foglalt helyet.
Elsőként Brém László polgármester köszöntötte a rendezvényre érkezetteket, aki örömét fejezte ki a borverseny újabb kiadása és a nevezett borminták magas száma miatt is. A polgármesteri köszöntőt követően Komáromi József szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, a versenyt megelőző napokban már megkóstolta a leadott borokat, s már előre elmondhat annyit, hogy nagyszerűen dolgoztak a fényi gazdák. „Én itt voltam az első borversenyen is, és jól emlékszem arra, honnan is indult el a fényi borászat. El kell mondanom, hogy nagy utat jártak be a mezőfényiek, s az út és a munka eredménye érződik is a borukon. Remek munkát végeznek, s évről évre jobbat” — mondta a borverseny zsűrijének elnöke.
Brém László polgármester szerkesztőségünknek elmondta: nagyon fontosnak tartják, hogy a helyi közösség által kedvelt borverseny megszervezésének hagyománya tovább folytatódjon.
„Örülünk, hogy minden évben sok gazda szeretné megméretni a borát. Idén igyekeztünk úgy megszervezni az eseményt, hogy csak a helyben megtermelt szőlőből készített borok legyenek díjazva a versenyben. Ki nem zártunk senkit, azonban mezőfényi borverseny lévén a nem innen származó bormintákat csak értékelte a zsűri, és részvételi oklevéllel illettük a gazdákat. Sajnálatos, hogy inkább csak az idősebb gazdák neveznek a versenyre, mert szeretnénk, ha nem merülne feledésbe a borászat, s a fiatalabb generációk tagjai is kedvet kapnának ehhez a munkához. Reméljük, így lesz” — mondta a polgármester.
A szombati borversenyen a benevezett 69 borminta közül 32-ért járt arany minősítés, 15 mintáért ezüst, tízért pedig bronz minősítésnek megfelelő oklevelet osztottak ki. A szervezők az oklevelek mellett szőlészettel kapcsolatos felszereléseket tartalmazó ajándékcsomagokat is kiosztottak a díjazottaknak. Prógli József olaszrizlingje kapta a legmagasabb pontot a versenyben, 19,17-et. A borverseny az eredményhirdetést és kiértékeléseket követően a kora esti órákban ért véget