2017. október 25., szerda

Egy fiatal gazda története – Élet a Kecsegtető Kecskefarmon

Kaszás Veronika 2017-08-18 
Szőlősardón mintegy százan élnek, s köszönhetően egy fiatal házaspárnak, Szabados Vivien Biankának és Szabados Andornak, hamarosan nemcsak arról lesz híres, hogy remek kecskesajtot készítenek ott, hanem arról, hogy több kecske sétál a dombok között, mint ahány lélekszámú a település.
A két fiatal 2014-ben megpályázta a Fiatal Gazdák Induló Támogatása c. pályázati felhívást, amelynek köszönhetően kecsketenyésztésre el is nyertek 40 ezer euró vissza nem térítendő uniós támogatást. Pályájuk Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán kezdődött, ahol állattenyésztő hallgatóként már tervezték a vidéki életüket. Már az egyetemi évek alatt eldöntötték, hogy állattenyésztéssel szeretnének foglalkozni, így jutottak el az alpesi kecske fajtához. Ez a fajta bő tejet ad, így alkalmas arra, hogy jó minőségű sajt készülhessen belőle.
A pályázati forrásnak köszönhetően ezekre a jószágokra alapozva a két fiatal gazdának lehetősége adódott arra, hogy vidéki környezetben megalapozzák a saját jövőjüket. Fontos szempont számukra az ismeretátadás is, jövőbeli terveik között szerepel egy oktatóközpont létrehozása, ahol az egyetemi oktatásban, de legfőképp a gyakorlatban megszerzett tudásukat kamatoztathatják, továbbadhatják másoknak is.
A gazdálkodás megteremtéséhez mindenekelőtt szükség volt arra, hogy megvegyék a szőlősardói ingatlant, hogy felújítsák a rajta lévő házat, kialakítsák a sajtkészítéshez szükséges helyiségeket. Ezt követte az ingatlan mögötti terület megtisztítása és az állattenyésztéshez szükséges gazdasági célú építmények rendbehozatala, felépítése. A 2016-os évben már ezen a területen termelték meg az állatok etetéséhez szükséges takarmánynövényeket.
A Kecsegtető Kecskefarmon mindennek meg van az ideje, és mindenkinek meg van a dolga. A családon belüli munkamegosztás időközben úgy alakult, hogy Vivien „felel” az állategészségügyért, a takarmányozásért, a sajtkészítés folyamatáért. Andor pedig az istálló körüli teendők mellett viszi a hivatalos ügyintézést, a papírmunkát, és keresi a kapcsolatot a környék gazdálkodóival.
A sajtválaszték egyre szélesebb körű, főként félkemény, friss és gomolya jellegű kecskesajt készül a Kecsegtető Kecskefarmon, bizonyos esetekben előfordul, hogy szárított fűszernövényekkel vagy gyümölccsel ízesítik a termékeiket. Az ínyenceknek különleges darabok is készülnek, így megtalálható a kínálatuk között a ciprusi grillsajt, a parenyica, probiotikus joghurtok, sajt marinád és a ricotta.
Az innováció is fontos szerepet kapott az elképzelés megvalósítása során. A kecskék fejésének megkönnyítésére, egy az interneten látott elképzelés továbbfejlesztésével készítettek egy négy férőhelyes fejőállást, kalodával és etetővályúval. A tej feldolgozása a tejkezelő helyiségben történik, ahol a rozsdamentes felületek és a nagy tér gondoskodik a higiénikus és kényelmes munka feltételeiről. Nagy hangsúlyt fektettek a szakszerű sajtkészítés művészetének elsajátítására, amely sok utánajárást, sajtkészítőkkel való eszmecserét igényelt, de az eredmény nem maradt el. Miután beszerezték az összes szükséges felszerelést, valamint biztosítva lett az egységes, folyamatos magas minőség, megkezdődhetett a termékek értékesítése. Mára kiterjedt értékesítési hálózatuk segítségével az ország számos pontján megismerkedhettek már termékeikkel.
dr. Csuzda Gábor
MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős