2017. október 3., kedd

Okos Közösségek Akadémia

Elsőként került megrendezésre az Okos Közösségek Akadémia (Smart Communities Academia) 2017. szeptember 28-29. között, Legénden, Nógrád megyében. A nemzetközi workshop és konferencia szervezéséért, szakmai irányításáért a Szent István Egyetem, azon belül is a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar volt a felelős.

A nemzetközi tudományos konferencia célja az volt, hogy összehozza a gyakorlati és akadémiai szféra szakembereit a projektben lefektetett fő célok figyelembe vételével. A konferencián a szakértők, egyetemi oktatók, PhD hallgatók 6 – magyar és angol nyelvű – tematikus szekcióban mutathatták be kutatási eredményeiket, valamint tapasztalataikat az okos közösségekhez kapcsolódó témakörökben. Előadást tartott – többek között – dr. Barancsi Ágnes az MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelőse helyi gazdaságfejlesztés témakörben, 

Tóth Márta Bács-Kiskun megye területi felelőse a Foglalkoztatási Paktumok témakörben, valamint Székely Rita a Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős, a Natúrpark Szövetség alelnöke, natúrpark témakörben.
A rendezvényen plenáris előadóként részt vett: 
Dr. Mezei Dávid, agrár- vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár,
Balla Mihály, országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos, 
Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, 
Tunkel Tamás, Legénd Község polgármestere,
Bíró Anna, az MNVH Nógrád megyei területi felelőse és
Gerard Van Berkum, Legénd Község lakosa.
A rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy mintegy 25 ország több mint 100 résztvevője képviseltette magát és vett részt a szakmai programban.
A konferenciához kapcsolódóan – a beküldött kéziratokból – tudományos konferenciakiadvány is készül az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának koordinálásában.