2017. október 4., szerda

Istengyalulta töknek is nevezik - Megvárja az első fagyot

2017. SZEPTEMBER 27., Valló László
Istengyalulta töknek is nevezik a laskát, mivel ha megfőzzük, csíkokra esik szét, így nem kell a gyalulásával bajlódni. A tökfélék változatokban gazdag, népes családjának késő ősszel betakarítható tagja a laskatök (Cucurbita ficifolia).

Laskatök - Forrás: Profimedia/Sciencephoto

Nagy „vetélytársától”, a népszerű spárgatöktől fejlettebb gyökérzete és erőteljesebb hajtásrendszere különbözteti meg. Termetes levelei ahhoz hasonlóak, de alig karéjozottak (a fügelevélre emlékeztetnek), kissé megnyúlt, szabályos töktermése pedig egészen elüt: sötétzöld alapon márványfehér csíkozású. Egy-egy tő átlagosan nyolc kabakot érlel, ezek súlya elérheti az 5 kilót is. Húsa keményebb, mint a spárgatöké, magja is apróbb. Csak a teljesen kifejlett, érett termés használható fel, mert éretlenül a húsa kissé keserű.
A laskatök régebben népszerűbb volt, de újabban ismét érdeklődés mutatkozik iránta. Ebben része van kiemelkedő cukortartalmának, ásványi anyagokban (foszforban, káliumban, kalciumban) gazdagságának, illetve jelentős B1-, B2- és C-vitamin-tartalmának. Mivel kalóriaszegény, a súlycsökkentő diétában is helyet kaphat. A belőle kanyarított kapros, habart tökfőzelék elsőrendű étel, de – a rakott kelhez hasonlóan – húsos, rizses egytálétel is készíthető belőle. A termés fűtés nélküli, hűvös, száraz pincében, kamrában hosszú időn (4-6 hónapon) át tárolható. Hazai nemesítésű fajtája a Téli zöld, amely erős növekedésű és hosszú indát fejleszt. Jelentőségét növeli, hogy egyre általánosabban használt alanya a hajtatott, illetve a korai szabadföldi dinnye- és uborkaoltványoknak, mivel a gyökérzetét a fuzárium nem támadja meg.
A laskatököt magvetéssel szaporítjuk, palántázni szükségtelen.
A magokat – a többi tökféléhez hasonlóan – legjobb fészekbe vetni május folyamán, 2 x 1,5 méteres tenyészterületre. (Sűrűbbre ne vessük, mert elburjánzik és rosszul fog termékenyülni.) Öntözést, növényvédelmet nem igényel, így a biotermesztésbe is beilleszthető, csak a gyomirtásra kell gondot fordítani.
Szedését akkor kezdjük, ha a lombját megcsípi az első fagy. Téli tárolásra kizárólag a teljesen kifejlődött, érett termések alkalmasak. Úgy szedjük, hogy a kocsány ne törjön le a kabakról.
TÖK JÓ FASÍRT. Tökből fasírtot is készíthetünk. Szükséges hozzá 1 kiló (istengyalulta) tök, 2 kanál liszt, 1 tojás, bors, só, kapor és olaj a sütéshez. A tököt nagy lukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, kis ideig állni hagyjuk, majd kipréseljük belőle a vizet. A szikkadt tököt elkeverjük tojással, borssal, kaporral és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk. Ezt követően kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, amelyeknek mindkét oldalát pirosra sütjük az olajban. Készíthetünk hozzá például kaporszószt és úgy tálaljuk.