2017. október 4., szerda

Újabb uniós lépés a gagyi élelmiszerek ügyében

2017. SZEPTEMBER 27.,  O. Horváth György, O. Horváth György
Az Európai Unió Bizottsága a minap kiadott egy útmutatót, mely segít megállapítani, hogy egy élelmiszer ténylegesen gyengébb minőségű az egyes tagországokban, mint más árusító helyeken. Az EU egy-egymillió eurót fordít összehasonlító tesztek kidolgozására és a tagállami bizonyítékgyűjtésre.

A nyugati gyümölcs mindig édesebb? Illusztráció - Fotó: Philip Lee Harvey, AFP/Cultura Creative

Azzal, hogy a Bizottság kiadta a fent említett útmutatót végeredményben elismerte: az unióban előfordulhat kettős mérce az élelmiszerminőséget illetően. Néhány napja beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is kitért a kettős élelmiszerminőség problémakörére és változásokat ígért. Ennek megfelelően az EB kedden kiadott egy iránymutatást az unió élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jogszabályainak kettős minőségi termékekre történő alkalmazásáról. Ez segíthet a nemzeti hatóságoknak annak megítélésében, hogy a vállalatok megsértik-e az uniós jogszabályokat, amikor különböző országokban kettős minőségű termékeket értékesítenek. Az útmutató felsorolja és megmagyarázza az uniós élelmiszerjog és az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok vonatkozó követelményeit, amelyekre a hatóságoknak hivatkozniuk kell a potenciális kettős minőségi terméktesztek elemzésénél. Abban az esetben, ha a jogsértés határokon átnyúló, a nemzeti hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózaton keresztül foglalkozhatnak vele.
Az iránymutatásokon túlmenően a Bizottság az élelmiszertermékek összehasonlító tesztjeinek javítására szolgáló módszertan kidolgozásán dolgozik. E feladatra egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére. Az Európai Bizottság további egymillió eurót nyújt a tagállamoknak, hogy bizonyítékokat gyűjthessenek és hatékonyabban léphessenek fel a jogok érvényesítéséért.
A termelőkkel és márkaszövetségekkel folytatott párbeszéd eredményeként az érintettek vállalták, hogy 2017 őszén magatartási kódexet dolgoznak ki.
- Ha két különböző termék azonos márkajelzéssel ellátva kerül forgalomba, azzal megvalósul a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése. Ez egyértelmű példája annak, hogy a határon átnyúló problémákat csak uniós szintű együttműködéssel oldhatjuk meg. A tagállamok túl sokáig keresték hasztalanul a gyógymódot a problémára. Az árak megtartása mellett kellene emelni a gyengébb élelmiszerek minőségét, ha pedig ez drágulással járna, a termékek átmárkázását tartaná megfelelőnek – jegyezte meg Věra Jourová fogyasztóvédelmi biztos.