2015. szeptember 11., péntek

FALUGONDNOKI HÁLÓZAT KITERJESZTÉSE A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN - SZAKMAI WORKSHOP

 2015. szeptember 8.
Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnökének előadása a Magyar Értéktárról, és a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kiépítéséről.
"Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumot. Az értékfeltáró terepmunkában nyolc egyetem és főiskola hallgatói, tanárai vettek részt. A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kárpátalján négy, Erdélyben négy, Bákó környékén egy, a Vajdaságban három, a Felvidéken két, az Őrvidéken és Muravidéken egy-egy kollégium értékfeltáró munkáját készítjük elő” – írja Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, a Hungarikum Bizottság Tagja, aki a torockói előadásában a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kiépítéséről is beszélni fog.
A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete kezdeményezésére szervezett szakmai tréningen részt vesznek szociális, vidékfejlesztési, közösségfejlesztési területen tevékenykedő szakemberek, civil és állami szervezetek képviselői az anyaországból és a határon túli magyarlakta térségekből. Az 1995 májusában Szociális gondjaink címmel romániai és magyarországi civil szervezetek részvételével megszervezett tanácskozás és kapcsolatfelvétel eredményeként napjainkban kb. 25-30 falugondnoki szolgálat működik Románia magyarlakta térségeiben. 2005-ben az egyesület Kapuk és hidak egymás felé címmel szervezett konferenciát, 2015-ben pedig nagyszabású szakmai találkozóval ünnepelték a 20 éves évfordulót. A június utolsó hetében szintén Torockón, a Romániai Falugondnokok Szövetségével, a torockói Kulturális-Közösségépítő Egyesülettel és a Brassais Véndiák Alapítvánnyal közösen megrendezett Szociális gondjaink 1995-2015 című szakmai konferenciának is kiemelt témája volt a falugondnoki hálózat kiterjesztése a Kárpát-medencében.