2013. szeptember 18., szerda

Fazekas: Az OMÉK erősíti a magyar mezőgazdaságot

Forrás: M1 Híradó | 2013. szeptember 18.
Az élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemlén 500 kiállító, több ezer négyzetméternyi területen várja az érdeklődőket vasárnapig.
A magyar gazdatársadalom visszanyerte rangját, az OMÉK ünnep a magyar vidék számára - ezt a vidékfejlesztési miniszter mondta a kiállítás megnyitóján. Fazekas Sándor hozzátette: az idei seregszemle erősíti a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést. Az öt napos rendezvényre legalább százezer látogatót várnak.
A kiállítás első napján a legtöbben talán a Hungarikumok standjánál voltak. Több mint egy tucat hazai specialitást kóstolhattak meg. Akik nem az ízlelőbimbóikat próbálgatták, azok az ugyancsak nemzeti értéknek számító népi táncokat tanulták, és hogy senkinek ne lankadjon a figyelme, időnként egy busó riogatta a vásári népet.
A Hungarikum Bizottság titkára szerint nagyon fontos, hogy minél többen ismerjék azokat a termékeket, kulturális értékeket, amelyekről a magyarok ismertek a világban. A 76. OMÉK-ra látogatók a magyar mezőgazdaság minden részletét megismerhetik, sőt most egy újdonsággal is találkozhatnak.
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás egyik különlegessége a kertészeti pavilon, dísznövényeket ugyanis még soha nem állítottak ki. Több ezer virágot lehet itt látni, olyanokat is, amelyeket még virágboltban nem lehet kapni.
Az agrárszakemberek szerint Európa egyik legnagyobb szakkiállítása kiváló lehetőséget teremt minden magyarországi és nemzetközi vállalat számára, hogy új beszállítókat és új piacokat találjon termékei és szolgáltatásai számára. "Ez a mostani alkalom erősíti a magyar mezőgazdaságot, erősíti a magyar élelmiszertermelést, amely elmúlt néhány évben komoly sikereket ért el.
Mintegy 20 százalékkal növeltük termelésünket, nő az export, 30 ezerrel többen találhatnak megélhetést a mezőgazdaságban" – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Az élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemlén egyébként 500 kiállító, több ezer négyzetméternyi területen várja az érdeklődőket vasárnapig.