2013. február 18., hétfő

Termesszék velem: borsikafű

szerző: Grosz Tamás
A borsfű latin elnevezése (Satureja montana, Satureja hortensis L.) a satyr szóból ered, mert régen nemi vágyat fokozó szernek használták. Magyar neve fűszeres-csípős íze miatt lett borsikafű.
Több alfaja ismert. Európában ismert és termesztett rokona a hegyi pereszlény, mely évelő fűszernövény. A Földközi-tenger menti országokban a csombordhoz nagyon hasonló Satureja montana-t is termesztik fűszernövényként.
Nálunk ismertebb a S. hortensis, mely egyéves, lágyszárú, 30-60 cm magas növény. Meleg és fénykedvelő növény, szárazságtűrő. Öntözés nélkül is megfelelő terméshozamot ad.
Vetése márciusban-áprilisban történik. A legjobb eredményt úgy értem el, hogy a vetésre előkészített talajra rászórtam a magot – ami kisebb, mint egy mákszem –, majd hengerrel tömörítettem a talajt. Erre azért van szükség, mert az áprilisi szelek lehordják róla a földet. Ha árokba ültetem, akkor nehéz eltalálni a vetés mélységét, s ha túl mélyre kerül, akkor befulladhat a mag. Ne ültessük fa alá, de még közelébe se, mert nem fejlődik. Mivel sok magot hoz, így későbbi ültetése nem okoz gondot: évek óta nem kell vásárolnom utánpótlást. Elveti magát.
Hajtása sötétzöld, virágzáskor lilás, illetve barnás zöld. Virágzásban – július – éri el a legmagasabb illóolaj-tartalmat. A levágott növényt a száránál fogva, árnyékban, szellős helyen szárítsuk, majd morzsoljuk és textilzsákban tároljuk.
A herba enyhén vérnyomásemelő, szélhajtó hatású. Elősegíti az emésztést. Gyomorerősítő gyógytea készíthető belőle. Diétás konyhák étrendjében is igen jó, mivel a fekete borsot pótolja.
Fűszerként használható: kolbászok, hurkák, hús-, burgonya-, bab- és gombás ételek, saláták, káposztafélék ízesítéséhez. A vadpácok, mártások, ecetes uborka egyik legjobb fűszere.
Használatával takarékosan kell báni, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. 
Ezért csak a főzés befejezése előtt pár perccel keverjük az ételbe.
Ecetet is ízesíthetünk vele. A bor- vagy almaecetet üvegébe tegyünk néhány kis ágacskát, zárjuk le és rakjuk a napra érlelni. Pár nap múlva kész is.
Borsikafű gyógytea receptje
Borsikafű, bazsalikom, rozmaring, édeskömény, keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk. Pár perces állás után leszűrjük, 1-1 csészével reggel és este elfogyasztunk.