2013. február 18., hétfő

Termesszék velem: ápolka

szerző: Grosz Tamás
Ideális kerti növény. Még most télen is szembeötlő jelenség, mivel a nyáron elvirágzott virágfejek nagyon szépek megmaradnak.
Az ápolka (Monarda didyma) 70-120 cm magas, erős szárú növény. Félárnyékos vagy napos, nem túl száraz, tápanyagban gazdag talajban él a legszívesebben. Szárazságtűrő és télálló.
Tavasszal magról ültetem, de fényen csirázik, így elegendő csak a földre szórni és egy kicsit meghengerezni. A csirázási idő 2-3 hét. A magoncok már az első évben virágoznak. Dugványról vagy sarjról könnyebb szaporítani.
Nyáron piros fellevelekkel határolt örvökben nyíló, skarlátvörös gömb alakú virágai szép látvány nyújtanak. Levele molyhosan szőrös, keresztben átellenesen álló, csalánszerű, sötétzöld, aromás illatú. Virágai vörös, fehér és liláskékes színben pompázhatnak.
Májustól szeptemberig az egész növény gyűjthető. Az elvirágzott töveket érdemes szétszedni, mert a régi középső tőrrészek már nem hajtanak ki.
Levele és virága gyümölcssalátába kitűnő. ekete teával forrázva frissítő hatású italt ad. Teaként remek nyálkaoldó és szélhajtó, de hányinger, menstruációs fájdalmak és álmosság ellen is jó. Más gyógyfüvekkel keverve kitűnő illatosító.