2013. február 15., péntek

Fiatal háromszéki gazdák szövetkeztek

2013.02.15. 
Egyesületbe szerveződtek Háromszéken azok a 40 év alatti fiatal gazdák, akik úgy gondolják, a mezőgazdaságban van jövő, és ez jelenthet megélhetést. Az egyesület létrejöttét a Háromszéki Ifjúsági Tanács évek óta szorgalmazta, mivel meggyőződésük, hogy az itthon érvényesülni akaró fiatalok erősíteni tudják a helyi közösséget.
A jelenleg 35 tagot számláló tömörülés a megyei agrárkamarával, a mezőgazdasági igazgatósággal, az Agro SIC-kel, de további hazai és határon túli szakmai szervezetekkel is együtt kíván munkálkodni. Kiemelkedő célja a fiatal gazdák érdekeit képviselni, megjeleníteni, segítséget nyújtani abban, hogy a vidéki, mezőgazdasági termelést folyatató fiatalok ne hagyják el szülőföldjüket. Az egyesület programjait a gazdák érdekében álló témakörökből szervezetten állítják össze, értve ez alatt a különböző konferenciákat, fórumokat, szakmai utakat.
A napokban tartott gazdafórumon – amelyen részt vett Tamás Sándor megyetanácselnök, Édler András György, a kereskedelmi és iparkamara vezetője, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője és Grüman Róbert megyei tanácsos, a HÁRIT vezetője – megválasztották a fiatal gazdaszervezet elnökségét is. Elnöki tisztséget tölt be ifj. Orbán Miklós illyefalvi gazda, végzettségét tekintve agrármérnök, alelnökök a sepsiszentgyörgyi Grüman–Csíki Alpár állattenyésztő mérnök és a kézdiszentléleki kertészmérnök, Szabó Gyula.
Az újdonsült egyesületi vezető, Orbán Miklós elmondta: „A csapat nagy része az agrárium valamely szakirányában végezte iskoláit itthon vagy külföldön, majd többnyire itthon, a családi gazdaságban aktívan kivették a részüket. Ma már jó páran saját, önálló gazdaságot hoztak létre és vezetnek. Mindezek kezdeményezésére és hozzáállásával jön létre ez a szervezet, amelynek bejegyzését még a napokban megkezdjük”. Székely Hírmondó
Megjegyzés
Annak ellenére, hogy egy kissé félreérthető a címbe szereplő "szövetkeztek" jó lehet a dolog ha az elkövetkezőkben a tevékenység nem öncélúvá alakul. Csak megjegyzésként ha egyesületet alakít valaki akkor "egyesül", de ha "szövetkezik", akkor "szövetkezetet" hoznak létre. Innen a félreértés már eleve komoly gondokat okozhat.
Ott a Kovászna megyében volt az egyik legerősebb gazda egyesület: az RMGE Kovászna megyei fiók szervezete, de ezek szerint kegyvesztettek lettek a megyei "Négyes fogat" szemében. Az Agro Sic mint olyan már kapott sok milliónyi összeget a megyei tanácstól,most meglehet, hogy újabb tételeket fognak felszabadítani az újonnan megalakul egyesület amelynek sajnos a nevét nem adta hírül a cikkíró...
Természetesen mindezek ellenére, a HANGYA Egyesület vezetősége köszönti az új elnököt az Orbán Miklós urat és felajánlja  együttműködését az új szervezettel. (GBI, Erdélyi Hangya)