2012. november 17., szombat

Öten kaptak idén Szervátiusz-díjat

Gratulálunk a kitüntetett személyeknek. Külön gratulálunk Veres László úrnak, kedves barátunknak is, aki eddigi tevékenységével igyekezett a külhoniak érdekében tenni s amelyett a alapos és fáradságos kabinetfőnöki teendői mellett mindenre kiterjedően és gondosan hajtott végre, s amit a széles baráti köre is igazol! Kívánunk erőt egészséget és kitartást, hogy továbbra is melletünk és értünk tevékenykedjnek, őszinte tisztelettel az ERDÉLYI HANGYA szerkesztőségi gárdája! http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/17/12/Oten_kaptak_iden_Szervatiusz_dijat.aspx
Forrás: Kossuth Rádió, Krónika | 2012. november 17.
Négy személy, valamint a Magyar Katolikus Rádió az idei Szervátiusz-díj kitüntetjei. A Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkásságát elismerő Szervátiusz Jenő-díjat idén öten kapták meg.
A kárpátaljai Matl Péter szobrász, a vereckei emlékmű az ópusztaszeri nemzeti összetartozás emlékművének alkotója volt az egyik kitüntetett. Utóbbi munkája csaknem 10 méter magas kitárt szárnyú bronz turulmadarat ábrázol, és szeptember végén avatták fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.
A munkácsi művész mellett Szervátiusz-díjat kapott még a Magyar Katolikus Rádió és a médium két munkatársa, Dévény Mária zenei szerkesztő és Jálics Kinga szerkesztő. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Rádió vezérigazgatója a Krónikának úgy nyilatkozott, az evangelizációra a modern technikai eszközöket is fel kell használni.
Ugyancsak kitüntetést kapott Veress László, az Országgyűlés kabinetfőnöke a Kárpát-medence magyarsága érdekében végzett tevékenységéért.
A díjakat odaítélő Szervátiusz Alapítványt Szervátiusz Tibor szobrászművész alapította feleségével, Szervátiusz Klárával édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulójára 2003-ban. Egyúttal létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.