2012. november 17., szombat

A KAP-reformról egyeztettek a V4-ek

Forrás: MTI | 2012. november 16. 
A Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról egyeztettek a Visegrádi Csoport (V4) agrárminisztereinek pénteki varsói találkozóján a résztvevők.
Magyarországot Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára képviselte. A VM az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a resztvevő államok képviselői egyetértettek abban, hogy az uniós költségvetésnek a 2014-2020 időszakra vonatkozó, az Európa 2020 Stratégia fejlesztésre szánt kiadása ne csökkenjen.
A találkozón Czerván György kiállt a szilárd magyar álláspont mellett, miszerint a KAP, ezen belül különösen a közvetlen támogatások forrásainak az élelmezésbiztonsághoz és a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó célkitűzésekkel összefüggésben legalább a jelenlegi szinten kell maradniuk.
Az államtitkár szerint Magyarország érdekeit leginkább az szolgálná, ha a termeléshez kötött támogatások szintjét 10 százalék fölött rögzítenék, és az érintett szektorok körét a tagállamok maguk határozhatnák meg.
A november 16-ai találkozóra a lengyel elnökség a visegrádi partnerek - Magyarország, Csehország, Szlovákia - mellett Szlovénia, Románia és Bulgária mezőgazdasági minisztereit is meghívta a V4+3 csúcstalálkozóra.
A közlemény szerint a delegációk elismerik a környezetvédelmi célkitűzések kiemelt fontosságát, ezért támogatják a környezet- és klímavédelmi szempontok további érvényesítését. Mindazonáltal a jelenlegi "zöldítésre" vonatkozó javaslatok megvalósulása esetén értékes mezőgazdasági területeket kellene kivonni a termelésből, ráadásul indokolatlanul megnövekednének a gazdák adminisztratív terhei - jegyezték meg.
Kiemelték továbbá a KAP második pillérének szerepét, a vidékfejlesztési támogatások fontosságát, és rámutattak, hogy az EU élelmiszeripari versenyképességének globális javítására van szükség. Ezért az a törekvésük, hogy 2014 után a vidékfejlesztésre szánt források ne csökkenjenek.
A közös egyeztetés célja, hogy a térség országai szűkebb körben is közelítsék álláspontjaikat a jövőbeni agrárpolitika reformjának számukra előnyös alakítása érdekében.
A Visegrádi Csoport elnökségét - amely évenkénti rotációban változik - 2013 közepén Magyarország veszi át Lengyelországtól - ismerteti a közlemény.