2021. október 14., csütörtök

Október: munka a virágoskertben

Október 4
Október meglehetősen nyugodt hónap, mivel a növények metszésével, ültetésével és a téli időszakra való előkészítésével kapcsolatos összes fő munkát már elvégezték.
Október közepére az egynyári növények elszáradt szárait már betakarították, a virágágyások talaját kiásták, a rózsákat réz-szulfáttal megszórták, az íriszek szárát és a lágyszárú bazsarózsa hajtásait levágták. .. Néhány munka azonban még várat magára.
Például október első fele remek alkalom a hagymák ültetésének befejezésére. Nárciszok, tulipánok, chionodoxok - itt az ideje, hogy e növények hagymát a földbe helyezzük.
Próbáljon ki egy csokor ültetést - a tulipánok jól néznek ki, ha néhány (legalább öt) hagymát ültetnek, hogy tavasszal kis szigeteken virágozzanak. Ez egy nagyon hatékony módszer, és az ilyen ültetések rendkívül szépek.
Októberben dekoratív íjakat is ültetnek - 15-20 darabba kell őket helyezni egy ültetőgödörbe, ebben a formában a lehető leghatékonyabban fognak kinézni.
Ha a tél nem túl havas, győződjön meg róla, hogy szigeteli a virágokat - csak le kell fednie az ültetvényeket száraz lombokkal. Az izzók jól telelnek, még akkor is, ha a tél fagyos és hómentes.
Ha olyan virága van, amelynek gumóit télen el kell távolítani a pincébe, akkor itt az ideje, hogy felássa őket - gladiolák, dáliák, kannák ... Mindezeket a növényeket rövidre kell vágni, ki kell ásni a földből, megfelelően meg kell szárítani és homokkal ellátott dobozokban tárolva ...
Ha az időjárás száraz, és hosszú ideig nem esett az eső, akkor bőségesen kell öntözni a cserjéket és évelő növényeket (például lágyszárú bazsarózsa, házigazda és astilbe). A fás cserjék metszhetők, ha inkább ősszel.
Ezenkívül a cserjéket magasabbra kell húzni, és ha hideg, hómentes telekkel rendelkező régiókban él - és fedezze.
Itt az ideje, hogy felkészítse a klematiszt a télre - ha van 1 és 2 metszési csoportja, akkor a szempillákat le kell venni a támaszokról, le kell fektetni a talajra, és be kell fedni spunbonddal vagy más fedőanyaggal. Ha Ön, mint én, inkább a harmadik metszési csoport klematiszát részesíti előnyben, akkor elegendő levágni őket, hagyva 10-15 cm-re a talajtól, leönteni és száraz levelekkel lefedni.
Egyébként a gyökereket, pontosabban a felettük lévő talajt feltöltheti tőzeggel, a klematisz nagyon jól telel egy ilyen menedék alatt, és tavasszal együtt nőnek.
Természetesen nem szabad kihagyni a rózsákra szánt időt - októberben ki kell vágni az összes vékony hajtást, le kell vágni a leveleket, és magasra kell önteni a bokrot. Ha nem vágja le a rózsát télre, akkor a hajtásokat a fém talajjal a földre kell rögzítenie - még korai lefedni őket, de ideje elkezdeni a főzést télen.
Itt az ideje, hogy eltávolítsuk a mászó rózsákat a támaszokról - természetes módon kell a földre esniük, hogy a rugalmas szempillák ne törjenek el. Amint a szempillák a talajra esnek, több darabból álló kötegekbe kell kötni őket, és a lehető legalacsonyabbra kell a talajhoz hajlítani, kartonpapírt vagy deszkát kell alá tenni.
Fentről meg kell nyomnia az ostorokat valami nehéz dologgal - pala vagy deszkát használok, amelyeket lombozattal fedek le. A tetejére fektetett lucfenyő ágak kiválóan alkalmasak erre a célra.
Itt az ideje, hogy elültesse az őszi ültetést kedvelő egynyári virágok magjait - például a mosdók nyáron sokkal korábban fognak virágozni, ha a magokat októberben, nem pedig májusban teszik a talajba.
Mint látható, októberben is van tennivalónk, így még nem érkezett el a pihenőidő.