2021. június 25., péntek

Esti kankalin - a szürkület hercegnője

Ha a ligetszépe még nem növekszik a virágágyásokban, itt az ideje pótolni ezt a virágrést. Enotera kecses, gyönyörű és teljesen igénytelen, így könnyedén megbirkózhatsz a gondozásával.
A ligetszépe fő jellemzője az éjszakai virágzás. Ezt hívják "éjszakai gyertyának". A rügyek napnyugta után azonnal kinyílnak, és nagyon gyorsan fényes szirmok bontakoznak ki szó szerint a szemünk előtt, és a bokrok be vannak takarva, nagyon kellemes citromillatot árasztva.
Reggelre a sárga virágzat elhalványul, estére pedig a ligetszépet új virágok borítják, és egész nyáron örömet szereznek.
Ráadásul a ligetszépe felhős időben virágzik, amikor nincs nap az égen, így rendkívül élénkíti kertjét egy ilyen napon. Szó szerint néhány bokor, amelyet a kertbe lehet ültetni, csodálatos illúziót fog kelteni az esti tűzben.
A ligetszépének sokféle fajtája van, de a földrajzi szélességünkön leggyakrabban olyan évelő növényeket találunk, amelyek fagyállóak és igénytelenek - nem nehéz őket termeszteni.
Ugyanakkor a ligetszépet szinte bárhova el lehet ültetni, árnyékban és napsütésben egyaránt, egyenként és csoportosan. Rendkívül felpezsdíti a kert árnyékos területeit, remekül mutat az alacsony egynyári növények mellett, és tökéletesen díszíti a kerti utakat vagy az alpesi csúszdát.
Szeretem a sárga ligetszépét kék harangokkal kombinálva - duettben ezek a növények rendkívül fényesek és nagyon élénkítik a kompozíciókat. Sziklás területeken is jól mutatnak.
Ha ültetett egy növényt a napsütésben, akkor a virága nagyobb és fényesebb lesz, ha árnyékban van, akkor kisebb, de az esti kankalin hosszabb ideig virágzik. De a talaj összetétele nem igazán számít, a virág egyaránt jól érzi magát a homokos talajon és a vályogon is.
A legfontosabb az, hogy megakadályozzuk a gyökerek nedvesedését, különösen a fiatal növények esetében. A ligetszépe szárazságnak ellenálló növény, ezért nedvesség hiányában nyugodt. Tehát csak akkor öntözzük, ha a gyökerek közelében száraz a talaj.
Az Enotera magból jól növekszik, de ne feledje, hogy szabadba ültetve csak a második évben virágzik. Tehát, ha minél előbb pompás virágokat szeretne látni, vagy palántákat vásárolna, vagy magokat ültetne otthon, hogy a szezon elejére már jó bokrok legyenek.
Ne feledje, hogy a ligetszépe gyorsan növekszik, ezért célszerű a gyökereket elzárni, hogy ellenőrizni lehessen a növekedést. Ezenkívül önvetéssel jól szaporodik.
Az Enotera elegendő egyetlen etetéshez komplex ásványi műtrágyával, ráadásul imádja a fahamut.
Egyébként annak érdekében, hogy a virágzás bőséges legyen, időszakosan (körülbelül ötévente egyszer) be kell ültetni a bokrokat - csak ki kell ásni, több részre osztani és új helyekre telepíteni. Ez virágzás előtt és után is elvégezhető.
Nagyon egyszerű növényt előkészíteni a télre - vágja le a bokrokat, és minden esetre fedje le száraz lombokkal - ez fontos azoknak a régióknak, ahol hideg a kevés hó.