2020. február 14., péntek

Megjelent a 2020-as pályázati naptár

2020. február 4.,
Múlt hétvégén hozta nyilvánosságra az Országos Vidékfejlesztési Ügynökség 2020-ban várható pályázati kiírásainak ütemtervét. Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti, hétéves vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható. Több intézkedésnél a keretösszeg már a korábbi években kimerült, így ezekre idén nem lehet pályázni.
Az uniós rendelkezések értelmében azonban minden tagországnak jogában áll, hogy bizonyos vidékfejlesztési összegeket, amelyek az egyes intézkedéseknél megmaradtak, olyan intézkedésekre csoportosítson át, ahol túligénylés volt. Így lesz lehetséges egy újabb kiírás a fiatalok (41 év alattiak) vidéken való megtelepedésének támogatására, a kiírást a nyilvánosságra hozott ütemterv szerint április végén indítják 42,7 millió eurós kerettel.
Egy másik, újdonságnak számító intézkedés a 3.2-es – Támogatás a termelői csoportoknak a piacra juttatott termékeik reklámozására. Ennek pályázhatóságát júliusban indítanák, a pályázható összeg valamivel több, mint 4 millió euró. Áprilisban 43,2 millió eurós keretösszeggel újraindítják a 4.3-as intézkedést, amelyben öntözőrendszerek létrehozására, illetve a már meglévők korszerűsítésére igényelhető támogatás. Ugyancsak áprilisban kerül sor újabb kiírásra a 4.2-es intézkedésnél. Mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatására összesen 6,9 millió euró pályázati alap áll rendelkezésre majd. A miniszter nyilatkozata szerint az összeget célirányosan a hegyvidéknek szánnák, kis vágóhidak, feldolgozók létesítése a cél.
Az ütemterv szerint februárban indítják újra az 5.1-es és 5.2-es alintézkedések – beruházási támogatás a természeti katasztrófák és jelenségek által okozott károkra – pályázhatóságát 13, illetve 3,7 millió euróval. A pénzalapokat célirányosan az afrikai sertéspestis visszaszorítására és felszámolására szánják. Márciusban újraindítják a 17.1-es intézkedést, amelynek keretében a növénykultúrák és állatok biztosításának támogatására 39,3 millió euró pályázható meg.
Szintén áprilisban lesz újabb kiírás a Leader-csoportok együttműködési tevékenységének támogatására (19.3-as intézkedés). A pályázható összeg itt 4,4 millió euró lesz. Incze Péter