2020. február 20., csütörtök

Agrovilág Folytatódik a paradicsomtermesztők programja 6

2020-02-18 Vajda György
Lassan közeledik a tavasz, a paradicsomtermelő farmerek a fóliasátrakban, üvegházakban már elvetették a korai fajták magvait, előbújtak a palánták. A kormány az idén is meghirdette a paradicsomtermesztőknek szánt 3000 eurós támogatást, azonban a tavalyihoz képest tíz változást iktattak be a programba. 
Silvia Jude, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság szakembere szerint még nem iktatják a kérelmeket, az alkalmazási útmutatás hiányában. Az első változás, hogy a paradicsomtermesztőknek csak az első termési ciklusra hirdették meg a támogatást, ami nem azt jelenti, hogy a második, őszi ciklusra utólag nem lesz finanszírozás. Szakemberek úgy vélik, hogy a második termési ciklus támogatását az első eredményéhez kötik. Tavaly két ciklusra, az őszi termésre is folyósították a szubvenciót. Másik újdonság, hogy a megtermelt korai paradicsomot június 15-ig kell értékesíteni. Idén ezer négyzetméterről három tonna termést kell értékesíteni, ami ezer tonnával több, mint a tavaly. A termesztőknek igazolást kell beszerezniük a polgármesteri hivataltól, amelyből kiderül, hogy fóliasátrakkal, üvegházakkal szerepelnek a mezőgazdasági nyilvántartásban. A mezőgazdasági igazgatóságok szakértői a termés és a begyűjtés előtt ellenőrzést tarthatnak, hogy felmérjék a várható hozamot. Egy termesztő egy mezőgazdasági évre legtöbb 3000 eurónak megfelelő összegre, azaz 14.248,8 lej támogatásra nyújthat be kérvényt. 
Az igényléseket április 15-ig kell benyújtani a mezőgazdasági igazgatóságokhoz, míg a termés eladását igazoló elszámolás benyújtásának határideje június 30. Az elszámoláskor mellékelni kell vagy az eladást igazoló nyugtákat (kasszabon), vagy a számlákat, vagy a kereskedelmi könyvecske lapjait. Idéntől a termelőknek be kell mutatniuk a vegyi kezelésekről és a használt vegyszerekről szóló kimutatást, amiből kiderül, hogy nem használtak a termesztők az egészségre káros vegyszereket. A regisztert a növényvédő hatóság képviselői ellenőrizhetik. Ha valaki tiltott szereket használ, szigorúan megbüntetik.
A támogatást igénylők számíthatnak arra, hogy a hatóságok képviselői a terület nagyságát, a növényvédő szerek használatát is ellenőrzik. Újdonság, hogy a fóliasátrak egy tömbben kell legyenek, ha ezeket külön parcellákra telepítik, akkor nem jár a támogatás. A termelők eddig három év alatt legtöbb 15.000 euró támogatást hívhattak le, idéntől ez az összeg 20.000 euróra nőtt termelőnként. Abban az esetben, ha a termelő hamis adatokat és dokumentumokat szolgálat, a támogatást büntetőkamatokkal együtt vissza kell fizetnie.
A paradicsomtermesztés ösztönzésére szánt programra országos szinten 187.500.000 lejt, azaz 39.477.000 eurónak megfelelő összeget különített el a szaktárca. Amennyiben a nyertes pályázatok összege meghaladja ezt az értéket, arányosan csökkentik az átutalandó összeget. Maros megyében tavaly 112 termelő igényelte ezt a támogatást. (mezey) 
Március 2-től lehet igényelni az APIA-támogatást 
Március 2-a és május 15-e között igényelhetik a gazdák a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei és helyi fiókjainál a különböző juttatásokat, köztük a területalapú támogatást is. 
A gazdáknak egyetlen kérvényt kell benyújtaniuk, akkor is, ha több helységben vagy megyében birtokolnak területet. A romániai gazdák területalapú, redisztributív, környezetkímélő (zöldítéses), fiatal gazdáknak szóló, valamint az állattenyésztésre és növénytermesztésre vonatkozó teljesítményhez csatolt finanszírozásra pályázhatnak. Az átmeneti támogatásokat az állattenyésztésben és a növénytermesztésben nyújtják. Azokat a szerződéseket, amelyek igazolják, hogy a mezőgazdasági földterület a mezőgazdasági termelő rendelkezésére áll, a támogatási kérelem benyújtása előtt kell megkötni, és a kérelem benyújtásának napján érvényeseknek kell lenniük. A leadott iratok valóságtartalmáért a gazda és/vagy a dokumentumot kiállító hatóság viseli a felelősséget. A gazdákat kérik, hogy a torlódás elkerülése végett az előre megbeszélt időpontban jelenjenek meg az APIA-nál. 
A földalapú támogatást igénylő növénytermesztők legkevesebb egyhektáros területre nyújthatnak be kérvényt. Akkor is elfogadják a dokumentációt, ha több 0,3 hektáros parcellából áll a terület. Fóliasátras, üvegházas kultúrák, szőlősök, gyümölcsösök, komló, görögdinnye, gyümölcscserje termesztése esetén a felület legalább 0,1 hektár kell legyen, illetve ehhez esetenként minimális állatlétszámot is kell rendelni. Az üvegházas zöldségtermesztéskor legkevesebb 0,3 hektárral kell rendelkeznie a gazdának, ez esetben az összterület 0,03 hektáros parcellákból is állhat. A területnek szerepelnie kell az APIA által adminisztrált mezőgazdasági jegyzékben. A mezőgazdászoknak igazolniuk kell, hogy aktív farmerek. Ajánlják, hogy helyesen töltsék ki a kérvényt, azaz a terület pontos behatárolásával, a parcellánkénti kultúrákkal. Ha ökogazdálkodásra igényelnek támogatást, be kell tartani a környezetvédő mezőgazdálkodásra vonatkozó feltételeket, illetve az egyéb kategóriákra vonatkozó szabályokat. A továbbiakban pedig kötelesek megengedni az APIA-nak és más hatóságoknak a helyszíni ellenőrzést. A támogatásokkal kapcsolatos további információk megtalálhatók a mezőgazdasági minisztérium www.madr.ro és az APIA www.apia.org.ro. honlapján. 
A fokhagymatermesztést ösztönzik 
Május 30-ig lehet jelentkezni a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon a fokhagymatermesztőket támogató programra. Egy mezőgazdasági évben 3000 eurót fizetnek egy hektár után, ezért a mezőgazdászoknak legkevesebb 3 kg fokhagymát kell termeszteniük 10 négyzetméteren az illető területen. A területnek szerepelnie kell a gazdasági regiszterben. Az előző kiíráshoz hasonlóan növényvédelmi naplót kell vezetni, akár a paradicsomtermesztő program esetében, a mezőgazdasági igazgatóságok szakértői felmérik a várható termésmennyiséget és ellenőrzik a követelmények betartását. Erre a minisztérium saját költségvetéséből összesen 7.500.000 lejt, azaz 1.579.080 eurót különített el. 
Megjelent az Erdélyi Méhész idéni első lapszáma
Megjelent a Nyárádmenti Méhészegyesület által kiadott Erdélyi Méhész című lap idei első száma, amelynek első lapján újévi köszöntőjében Marosi Károly dálnoki református lelkipásztor kíván Isten igéjével szerencsés esztendőt és áldást azoknak, akik „a Gondviselő életet fenntartó munkájában munkatársként vannak jelen”. A köszöntőbe szakmai tapasztalatait is belefoglalta a tiszteletes úr, nem véletlenül, mivel ő is méhészkedik. Bemutatkozik Csomortáni Csongor 22 éves csíkcsomortáni méhész, aki fiatalként osztja meg tapasztalatait azokkal, akik netán méhészkedni szeretnének, de még nem tudják, miként kezdjék el. Ezután anyanevelési szaktanácsokat olvashatnak az érdeklődők, majd Csóka Lajos, a Balaton melletti Tapolcán lakó méhész beszél munkájáról és ad hasznos tanácsokat nem csak pályakezdőknek. A lap megemlékezik Varga Tóni bácsiról, „a marosvásárhelyi méhészek ikonikus, meghatározó alakjáról, aki már az égi méhlegelőkön” gondozza kaptárait. A szerkesztők folytatják a 2019. júliusi lapszámban a korondi Tófalvi Melinda doktorandusz méhész által elkezdett – az őshonos méhfajtákról szóló – szakmai cikket. A lap irodalmi, szórakoztató jellegű írásokkal is kiegészül, és a reklámfelületen tájékozódni lehet arról, hogy honnan érdemes beszerezni a méhészethez szükséges gépeket. A lap főszerkesztője Balde Ernő. Az érdeklődők a baldeerno@gmail.com e-mail-címen fordulhatnak a szerkesztőséghez, a lap beszerezhető a nyárádszeredai szakboltban. 
Mezőgazdasági kifizetések 
Nemrég nyilvánosságra hozták a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) által és az Országos Vidékfejlesztési Beruházási Alapon (AFIR) keresztül a mezőgazdasági és vidékfejlesztési projektek támogatására szánt, országos szinten kifizetett összegeket. Folyamatban vannak a megyei összesítések, illetve az elkövetkezendő hetekben meghirdetik az újabb pályázati kiírásokat az APIA-nál. Tudomásunk szerint a vidékfejlesztési alapok változnak, erről még tárgyalások folynak Brüsszelben. 
A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség összesítése szerint 97,02%-ban befejezték a 2019-es mezőgazdasági évre szóló támogatási kérvények elbírálását. Eddig 819.254 farmernek 1.023.084.600 eurót fizetnek ki. Az unió a következő pénzalapokat biztosítja a romániai mezőgazdászoknak: 701.396.128 euróra az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapnál (FEGA), 96.609.292 euróra az Európai Vidékfejlesztési Alapnál lehet pályázni, az országos költségvetésből társfinanszírozásként 19.190.870 euró, míg szintén a hazai költségvetésből különböző pályázatok révén 205.888.310 euró juthat a gazdákhoz. Az APIA a tavalyi mezőgazdasági évre 2019. október 16. és 2020. február 6. között előlegként és a teljes összeg törlesztéseként 2.342.413.975 eurót fizetett ki a gazdáknak, ebből 1.715.992.810 eurót a garanciaalapból, 350.787.257 eurót a 
FEADR-en keresztül, 69.745.596 eurót társfinanszírozásként, és 205.888.310 eurót, vagyis a teljes összeget az országos költségvetésből. 
Maros megyében 24.516 gazda pályázott APIA-támogatásra, eddig mintegy 19.500 farmernek utalták át a teljes támogatást. Ez kb. 23,1 millió euró. Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból 19,47 millió eurót, a hazai költségvetésből résztámogatásként 167.448 eurót kapnak a megyénkbeli gazdák, a fennmaradt összeget pedig a garanciaalapból törlesztik. Az átutalás folyamatos. 
Az összegeket az Európai Központi Bank által 2019. szeptember 30-án leszögezett valutaárfolyamon, azaz 4,7496-os értéken, míg a vidékfejlesztési támogatásokra szintén az említett bank által 2018. december 31-én megállapított árfolyamon (vagyis egy euróért 4,7496 lejt) utalnak át a támogatásban részesülőknek. 
Az Országos Vidékfejlesztési Beruházási Alapból idén januárban 56,2 millió lejt fizettek ki vidéken levő mezőgazdasági jellegű beruházásokra a 2014–2020-as országos vidékfejlesztési program keretében farmereknek (mezőgazdasági vállalkozóknak), szolgáltatóegységeknek és helyhatóságoknak. Az említett összegből 48,07 millió euró az Európai Unió hozzájárulása, a többit az országos költségvetésből fedezik a pályázók önrészeként. Legtöbben a 4.1-es kiírás alapján farmfejlesztésre pályáztak, az elnyert összérték 13,02 millió euró. A helyi akciócsoportok (GAL) a helyi fejlesztési stratégiák kivitelezésére a 19.2-es kiírás alapján 8,10 millió euróban részesültek. A helyhatóságok kisebb fejlesztési tervek megvalósítására a 7.2-es kiírás szerint 7,97 millió eurót kaptak, a fiatal farmerek támogatására (6.1-es intézkedési csomag) 4,75 millió eurót utaltak át és a 4.3-as intézkedési csomagra – mezőgazdasági és erdőgazdálkodási infrastruktúra – 4,77 millió eurót szánnak. Jó jel, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket feldolgozó egységek létesítésére, illetve a marketingre is lehetett pályázni (4.2-es intézkedéscsomag), erre csak 3,76 millió eurót folyósítanak az érdekelteknek. Gyümölcsösök telepítésére, megújítására pedig az AFIR-on keresztül (4.1-es csomag) 3,43 millió euró jutott a gazdáknak. A nem mezőgazdasági jellegű szolgáltatásokra (6.2-es és 6.4-es intézkedéscsomag) kifizetett összeg értéke 3,07 millió euró. 
Várhatóan az unió 2020–2027-es finanszírozási időszakára is lesznek hasonló kiírások. Folyamatban van az unió költségvetésének kialakítása, illetve a pénzleosztásokról szóló tárgyalások Brüsszelben.