2019. december 17., kedd

A 2019-évben elért eredmények

A MHP-RO-1-2019/1-000068 projekt keretében többcélú volt az eredeti elképzelésünk, mivel több már tevékenységünk is folyamatban volt. 
A legjobban kedveltek, azok voltak amelyeket az ifjúságiak és az iskoláskorúak számára rendeztünk("Iskolakert", "Őkotábor", stb) , de szerettük volna a vidéken élők számára is különböző témákkal tarkítottakat is elindítani. Ilyenek voltak a "Szorgos gazda" és a "Szorgos gazdasszony" a "Virágos porta", de fontosnak véltük az anyaországi "Legszebb konyhakert" mozgalomba való bejelentkezésünket is. A megcélzott közösségeink is változóak volt, de nagyjából a vidéken élőkre koncentráltunk. Mivel elérkezett az idő, hogy megmutassuk magunkat városi környezetben is, és a tagjaink kérésére is,résztvettünk a Kolozsvári Magyar Napok rendezvéynein, az Orbán Balázs Akadémia Egyesülettel(OBAE) közös sátorban. Ugyan nem számoltuk de naponta 50-70 volt a látogatók száma. Összesen 6 előadást tartottunk, ebből hármat közösen az OBAE-vel. 
Neves író, költőnk László György a falusi szinház szerepéről, a főszerkesztő Rozgics Mária a vidéki gyógymódok újrafelfedezéséről, Horváth Zoltán a HANGYA igazgatója a Hóstáti gazdák szerepéről, az ifjúságunk helybenmaradásának a feltételeiről valamint az agráriumból származó környezetszennyezésről, tartottak előadásokat. 
Fontos mozzanatnak voltunk tanúi, amikor a HANGYA keretében megalakult Önkétes Tűzoltó Egylet, ÖTE Kövend, tagjai bemutatkoztak:

A képen középen a Nyegre Csaba a kövendi ÖTE vezetője 

A kövendi fiókszervezet tagjai immár több éve gyarapítják a HANGYA hírnevét a képen balra ülve látható Szabó Enikő, tanárnő, aki egyben a fiókszervezeti elnöki teendőit is ellátja mindamellett, hogy az iskolakerti ökotábort is koordinálja. 
A legkedveltebb tevékenységeink, amit az aranyosszéki Várfalván és Kövenden rendeztünk meg a Hagymafesztivál valamint a Lecsófesztivál volt. 


A Kolozs megyei tanács alelnöke és a várfalvi polgármester hagyma pucolással "szorgoskodnak" 

A fesztivál dijait kiosztják, első dijat a körösfői ÖTE csapata vitte el. 

A fesztiválon termékbemutatót is tartottak: 

Több agráripari kiállításon is résztvettünk: 


A HANGYA elnöksége és Keizer Róberttel a Kolozs megyei tanácstaggal együtt résztvett a hajdnánási ünnepségeken is 

Az elnökség ellátogatott a "Bejön a vidék" rendezvényeire is 

Valamint az anyaországiak által rendezett "Palóc izek" és a váci helyitermék bemutatóra is eljutottunk a tapasztalatcseréink folyamán 
  

Eljutottunk sáromberki PRO ECONOMICA bemutatójára is 

Valamint a válaszúti PRO Economica rendezvényére is eljutottunk 

Az EME Falusi vendéglátás és turizmus konferencián Horváth Zoltán két előadást is bemutatott 

Az ifjúsági táboraink is keresettek lettek: 




A BBTE nyári iskoláján résztvevő külföldi diákokat kisérte el a HANGYA vezetősége a Nyugati Havasok Kapuja Kistérség gazdáihoz 

Tevékenység-, és lap bemutató Budapesten