2019. május 21., kedd

Hasznos szakmai út

2019. május 14.
Az elmúlt hétvégén a magyarországi Hódmezővásárhelyen megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra látogatott az erdővidéki gazdák egy csoportja. A kétnapos szakmai utat a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte. A tervek szerint Kovászna és Hargita megyéből közel ötven gazdának lett volna lehetősége elmenni a kiállításra, de csak az erdővidékiek éltek a lehetőséggel.

Nagy a választék a hódmezővásárhelyi kiállításokon. A szerző archív felvétele

Kitűnő volt az erdővidéki gazdák hozzáállása, pozitívan mérték fel a lehetőséget. Lényegében azért mentek, hogy tájékozódjanak a gép- és fajállatkínálatról, árajánlatokat szerezzenek be a de minimis támogatás elnyeréséhez – mondta el érdeklődésünkre Nagy István falugazdász.
Nagy Károly mezőgazdasági eszközöket szeretne vásárolni a de minimis támogatásból. A hódmezővásárhelyi kiállításon sikerült előnyös árajánlatokat beszereznie. Forgóboronát, körbálázót, legelőpucoló gépet, szippantót, forgóekét és traktort kíván beszerezni – tudtuk meg. A traktorvásárlás prioritásként szerepelt a kiállításra látogató erdővidékiek körében. Tetszésüket leginkább egy lengyel gyártmányú, 50 lóerős traktor nyerte el. A keskeny gumikkal felszerelt erőgép kitűnően használható a burgonyatermesztésben, permetezéshez, szálastakarmány készítéséhez.
Hasznos volt a kiállítás megtekintése – mondta el érdeklődésünkre Bocskor László nagybaconi gazda, a helyi közbirtokosság elnöke. Első nap, pénteken esett az eső, többen mondták, jobb volna hazamenni. Másnapra azonban kiderült az idő, mindenki jól érezte magát, jó volt a hangulat, este, hazainduláskor már senki sem sietett felülni a buszra – osztotta meg Bocskor.
Mezőgazdasági gépekből, eszközökből, felszerelésekből nagy volt a választék, a pályázatokon gondolkodó gazdák sok árajánlatot is begyűjtöttek, nemcsak gépekről, hanem tenyészállatokról is – számolt be Bocskor.
A falugazdászok a következő utat május 18-ra, szombatra tervezik. Ez alkalommal a Maros megyei Sáromberkén szervezett Agromania mezőgazdasági kiállításra viszik el az érdeklődőket, összesen 49 személyt – olyan gazdákat, akik ugyancsak a de minimis támogatásra pályáznának.
Habár már több időpont is forgott közszájon, ismereteink szerint a „15 000 eurós magyar pályázatnak” is nevezett program pályázati felhívását még ebben a hónapban közzéteszik.