2019. április 4., csütörtök

Nem csak a szakmának szól Dísznövény- és kertészeti kiállítás, vásár a Sapientián

2019-03-25 Vajda György
Az április 12. és 14. közötti időszakra a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Arborétumában az egyetem a magyarországi ASSA-DiVi Kft.-vel együtt immár harmadik alkalommal szervezi meg a nemzetközi szakmai kertészeti kiállítást és vásárt, amely a dísznövénytermesztők egyik legnagyobb erdélyi szakmai fóruma. A szervezők nemcsak a szakmabelieket várják, hanem mindazokat, akik érdeklődnek iránta: hobbikertészeket, a kertépítőket, a szobanövényeket, a szépet kedvelőket. Az eseményről pénteken délben tartottak sajtótájékoztatót a Sapientia EMTE campusában. 
Dr. Dávid László rektor a sajtó képviselőinek elmondta, hogy örömmel bocsátják az egyetem területét a szervezők rendelkezésére, s így immár a harmadik alkalommal lesz dísznövény- és kertészeti kiállítás és vásár Marosvásárhelyen, ugyanis az egyetem szándéka minél hangsúlyosabban jelen lenni a közösség életében. A rendezvény jó alkalom arra, hogy a szakmabeliek (és nem csak) megismerjék az oktatási intézmény kínálatát, az itt tanuló, vagy itt végzett kertészmérnöki, tájépítész és növényorvostani hallgatók pedig közvetlen kapcsolatba kerülnek a szakmabeliekkel, és így az egyetem megteremti a fórumot, ahol a tudomány találkozik a szakmával. 

Dr. Dávid László, dr. Kentelky Endre, Krébecz József és dr. Benedek Klára 
Fotó: Nagy Tibor

Dr. Kentelky Endre, a rendezvény egyik szervezője, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának adjunktusa hozzátette, a kertészmérnöki karon nemcsak dísznövénytermesztést oktatnak, hanem sokkal szélesebb körben mélyíthetik el tudásukat a diákok, a gyümölcs- és zöldségtermesztéstől a szőlőápolásig, a növényismeretektől a talajtanon át a mezőgépészetig, a rendezvény ezért is alkalmas arra, hogy az elmélet mellett a gyakorlati tapasztalatokat is megossza az érdeklődőkkel. Eddig mintegy 7000-en látogatták meg a kiállítást, ami azt jelzi, hogy nemcsak a szakembereket érdekli, hanem azokat is, akik a kiskertekben vagy a tömbházlakás erkélyén foglalkoznak dísznövényekkel. Igen népszerűnek bizonyultak eddig a kerekasztal-beszélgetések és a helyszíni szakmai ismertetők. Az idei rendezvény kiemelt látványossága lesz az a kaktuszkiállítás és -vásár, amelyet a magyarországi kaktuszmúzeum bocsátott a szervezők rendelkezésére. A következő előadások hangzanak el: drd. Putnoki-Csicsó Barna, drd. Szabó Attila: Növényvédelmi szaktanács- adás; dr. Nyárádi Imre-István, drd. Bíró-Janka Béla, drd. Molnár Katalin: Mit kell tudni a vetőmagokról?; dr. Fazakas Csaba: Kertészeti termesztőközegek, földkeverékek; dr. Kentelky Endre: Városi útsorfák metszése.
Krébecz József, a magyarországi ASSA-DiVi Kft. ügyvezetője elmondta, Magyarországon 15 éve szervezi a rendezvényt, Erdélyben először Székelyudvarhelyen került sor hasonlóra, majd adott volt a hely és a lehetőség a marosvásárhelyi Sapientia EMTE campusában, ahol három évvel ezelőtt „horgonyoztak le”. Egy esemény felfuttatásához legalább öt év kell, az első három rendezvény reményt keltő volt és jelzi, hogy van igény rá. Ezért az olyan népszerű programokat, mint a kvízjáték vagy a mesekert – ahol a gyerekeket vonják be a kertészkedésbe – az idén is megszervezik. Jelen lesz Rékás Zoltán, a magyarországi faápolók egyesületének elnöke, aki gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást tart a szakszerű fametszésről és -ápolásról. Ez a programpont is igen népszerűnek ígérkezik. Külön egzotikum lesz majd a kaktusz-stand. Fontos tudni, hogy sem a kiállítók, sem a látogatók nem fizetnek, és az idén is ingyenes autóbuszjáratok szállítják majd az érdeklődőket a helyszínre, és viszik vissza a városba. 
Dr. Benedek Klára, az V. Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferencia szervezője elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan a kiállítással egy időben lesz a konferencia, ahol neves előadók és a Sapientia diákjai mutatnak be dolgozatokat. Az előadások nyitottak, és nem túlságosan tudományosak, bárki meghallgathatja ezeket, és okulhat belőlük. Hat plenáris szakosztály lesz, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek a szőlőtermesztéstől a kertépítésig minden területen érdekes, újdonságokat tartalmazó előadásokat tartanak, amit vita, kerekasztal-beszélgetés követ. 
Újságírói kérdésre megtudtuk, hogy tavaly 34 kiállító volt, az idén már 37-en jelentkeztek, és még két hétig várják az érdeklődőket. A szervezők remélik, hogy ezúttal 50 termelő is ott lesz. Ami a visszajelzéseket illeti, dr. Kentelky Endre elmondta, hogy több tájépítészettel, kertészettel vagy növénytermesztéssel foglalkozó cég alkalmazott már diákokat. Sőt, a szak létezése óta, a 2002-től „kinevelt” diákok kiállítóként térnek vissza. Hangsúlyozta, a kiállítás hozzásegíti a szakmát a képzett munkaerőhöz, és ezzel az itthon maradást ösztönzik. A visszajelzésből ítélve a végzettek 82%-a a szakterületen dolgozik, ami jó eredmény. Az előző rendezvényen sor került az erdélyi kertészeti és tájépítészeti egyesület alakuló ülésére. Ennek a tevékenysége megrekedt ugyan, de az egyetem csupán lehetőséget teremt arra, hogy a szakmabeliek találkozzanak, ugyanakkor valójában a munkaerőt és a szakmai hátteret biztosítja, a szervezet működtetése a gazdáktól, a tagoktól függ. Reményét fejezte ki, hogy az újabb rendezvény megmozgatja a szakmai társulást, hogy tevékenyebben részt vegyen az erdélyi gazdatársadalom életében. 
A rendezvény kétnyelvű lesz, így nemcsak a magyar, hanem a román lakosokat is várják. Iparművészek és a kézműves-mesterségek képviselői is ott lesznek, saját kínálattal, egyedi készítésű portékáikkal. A látogatási idő péntektől vasárnapig reggel 9-től este 7 óráig tart.