2019. február 4., hétfő

Elhunyt Kilyén Attila újságíró (1950. július 8. – 2019. január 20.)

https://erdelyipolgar.blogspot.com/2019/02/nagy-megrendulesunkre-tudtuk-meg-hogy.html
Nagy megrendülésünkre tudtuk meg, hogy kedves barátunk a Kilyén Attila , a Népújság vidékjáró riportere elhunyt. Igazat kell anunk a Népújság-beli kollégáknak akik azt írták róla. hogy "ritkaságszámba megy ma már az ilyen újságíró." Valóban "elvesztésével szegényebbek lettünk". A családjának őszinte résztvételünket és együttérzésünket fejezzük ki, még ha kicsit elkéstünk vele! Erdélyi Polgár szerkesztőségi gárdája nevében,  Hováth Zoltán. 
A Népújság csapata megrendülten értesült, hogy a független napilap alapítói közül újabb munkatárs és barát távozott az égi írógépek világába. 
Kisebb kitérővel, a némaságra ítélt marosvásárhelyi területi rádiótól került 1987-ben lapunk elődjéhez, a Vörös Zászlóhoz. 
A rendszerváltás napjait, a bizakodás és a csalódások hónapjait, éveit tárgyilagos tudósításaival dokumentálta. A falu volt a vadászterülete. 
Annak ellenére, hogy városon született, mégis el tudott szakadni az aszfaltkoptatók szemléletétől, és kíváncsian faggatta a mezőgazdasági munkásból újra paraszttá, majd farmerré vált vidéki embereket. 
A szövetkezeti vagyon szétlopása, az enyészetnek vetett gazdasági épületek látványa irritálta, talán ezért is lelkesedett, amikor létrejöttek a gazdák szakmai szervezetei. 
Erénye volt, hogy egyformán otthon érezte magát a létfenntartó paraszti gazdaságban és a nagyüzemi vállalkozások, a kísérleti parcellák „iparosított” környezetében. 
Talán nincs Maros megyében olyan malom, pékség vagy vidéki húsfeldolgozó, ahol ne visszatérő ismerősként köszöntötték volna. 
Ritkaságszámba megy ma már az ilyen újságíró. 
Elvesztésével szegényebbek lettünk. 
Nyugodj békében, Attila!