2018. június 27., szerda

Vitamindús fanyarka az áfonya igénytelen riválisa

Gentischer Gábor
Bő termés, áfonyaszerű bogyók, különleges belbecs, lombjával díszít, és - a kertészek nagy örömére - igénytelen növény. Néhány indok, hogy miért legyen égerlevelű fanyarka a kertünkben.
Milyen növény az égerlevelű fanyarka?
Lombhullató cserje, vagy kis fa, magassága 1,5-8,0 m lehet. Leívelődő ágainak alsó részén erős, úgynevezett vízhajtások fejlődnek, melyek a korona megifjodását szolgálják. Levele az égerfa leveléhez hasonlít, ezért kapta az égerlevelű elnevezést. Ősszel szépen színeződik. Fehér virágai májusban nyílnak.
Gyümölcse kis, lila almácska, mely 5-15 mm nagyságú lehet és kisebb-nagyobb fürtökben csoportosul. Június végén, július elején érik. Édes gyümölcseit frissen, szárítva vagy feldolgozva már régóta fogyasztják a kanadai őslakosok. Felhasználják lekvár, sütemény, bor készítésére.
Dugványozással, sarjhajtással magunk is szaporíthatjuk.
Hogyan termesszük?
Az ültetvényeket 4-6 m-es sortávolságra és 0,5-1,0 m-es tőtávolságra telepítik, házikertben elegendő 2-3 bokor. A mélyrétegű, üde, humuszos talajt kedveli. A tartósan magas talajvizet nem bírja. Hosszú élettartamú, 30 évig jól terem. Mivel étkezési, táplálkozás-élettani tulajdonságai legalább olyan jók, mint a kék áfonyáé, érdemes termeszteni, mert sokkal igénytelenebb, mint az áfonya. Növényvédelmében a legnagyobb gondot a levéltetvek jelenthetik.
Van benne anyag
Jelentős mennyiségű élelmi rostot, B2 és H vitamint, vasat és mangánt tartalmaz, az áfonyához hasonlóan. Ugyancsak hasonló az antioxidánsok mennyisége, a fenolos vegyületek összes mennyisége 452 mg/100 g. A flavonolok mennyisége 61 mg/100 g, az antocianinok mennyisége 178 mg/100 g. A polifenolokból quercetint, cianidint, delfinidint, pelargonidint, petunidint, peonidint és malvidint tartalmaz.



Forrás: en.wikipedia.org, US Highbush Blueberry Council



Létező fajtái
Pembina
Magassága 3 m, ágai kissé szétterülők, kevés sarjat nevel. Bőtermő, termése nagy, édes.
Smoky
Magassága 2,5 m, bokra szétterülő, sok sarjat nevel, ízletessége közepes.
Thiessen
Magassága 4 m, bokra tojásdad alakú, korán virágzik, termése nagyon nagy (eléri a 10 mm-t) zamata gyenge.
Northline
Magassága 1,5 m, bokra szétterülő, sok sarjat nevel, bőtermő, hamarabb termőre fordul, mint a többi fajta. Termése nagy, zamatos.
Honeywood
Magassága 2,5 m, kevés sarjat nevel. Kései virágzású és érésű, mint a Smoky és a Pembina. Termése nagy, gyakran 15-ös fürtökben. Még sok más fajtája is van, de ezek a legelterjedtebbek.