2018. június 18., hétfő

Válaszúti sikertörténet: elballagtak a Kallós Zoltán Alapítvány mezőgazdasági képzésének végzős diákjai

 2018. június 14.
Kallós Zoltánra emlékezve ballagtak el csütörtökön a válaszúti Kallós Zoltán  Alapítvány mezőgazdasági szakképzésének végzős diákjai. • Fotó: Biró István

A fiatalok egyperces néma csenddel adóztak az idén elhunyt neves néprajztudós, iskolájuk alapítójának emléke előtt, majd a végzős évfolyam képviselői jelképes kulcsot adtak át az őket követőknek. 
A Kolozs megyei településen 2013-ban indult szakképzés második generációja fejezte be tanulmányait a válaszúti mezőgazdasági szakiskolában és a felsőtőki tangazdaságban. A frissen végzett diákok több mint fele jövő héttől munkaszerződéses állásba kerül tanult szakmájában. A szakiskolában három évfolyamon 48 diák tanul, a 15 végzős elsajátította a kertészet, gyümölcs-, szőlő-, zöldség- és virágtermesztés, állattenyésztés csínját-bínját. 

• Fotó: Biró István 

A tangazdaságban 46 szarvasmarhát tartanak, több mint 60 hektár földet bérelnek, gyümölcsösben és krumpliültetvényen is dolgoznak-tanulnak Felsőtőkön. Jövő évben sajtkészítő tanfolyamot is indítanak, emellett gyümölcsfeldolgozó üzemet is kialakítanak. Bántó Dániel szaktanár szerint a szórványban élő diákok lényegében mindent megtanulnak ahhoz, hogy a szórványból származó gyerekek hazakerülve tudjanak mit kezdeni a saját földjeikkel, és akár otthon is elő tudják teremteni családjuknak a mindennapi kenyeret. 

• Fotó: Biró István 

Korszerű technológiákkal, fejlett géppark segítségével az iskolában megtanulják „kicsiben” a gazdálkodás lényegét, hogy „nagyban” művelve azt majd meg is élhessenek belőle.