2018. május 26., szombat

Az expo, ami nélkül a pápai május elképzelhetetlen

2018-05-25 
Megnyílt a kamarai szervezésű XXII. Pápai Agrárexpo. A pénteki nyitányon szinte végig szakadó esőnek csak a város környéki és a Veszprém megyei gazdálkodók örültek igazán.
Minden rosszban van valami jó az elcsépelt hazai mondás szerint, és ez most a XXII. Pápai Agrárexpo kapcsán különösen igaz volt. A hagyományosan május végi esemény az utóbbi egy-két évben szikrázó, „aszályos” napsütésben kezdődött és zajlott le végig, ami jót tett az expónak, hiszen ez növelte már a nyitónapi látogatási kedvet. Másfelől a meleg nem kedvezett a térségi, főleg növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak, hiszen az esőnélküliség erősen befolyásolta a termésmennyiséget és -minőséget.
Ellenben Pápára május 25-én reggelre már óriási eső zúdult, és így meglehetősen barátságtalan időjárási körülmények között kezdődött el a megnyitó. A ceremónián viszont Győrffy Balázs NAK-elnök és Nagy István agrárminiszter is egy másik mondást – „a májusi eső aranyat ér” – idézett fel. Arra utaltak, hogy ez a csapadék áldást jelent a város környéki, a megyei gazdáknak, és bizakodva tekinthetnek az aratási időszakra.
Köszöntőjében a kamara elnöke azt emelte ki, hogy a rendezvény – amelynek három éve már ismét a NAK a főszervezője – a térség kiemelt agrárszakmai találkozója lett. Elfogadottságát pedig a mostanira felsorakozott közel száz kiállító (köztük gépforgalmazók, állattenyésztők, élelmiszeripari vállalkozások) is jelzi. Unger Tamás, Pápa alpolgármestere szerint az agrárexpo az egyik olyan helyi esemény, ami meghatározza a város arculatát, ami nélkül „a pápai május elképzelhetetlen”. Mint mondta, a kiállítás apropóján erre a napra szervezték a városban létesülő új takarmánygyártó- és forgalmazó üzem alapkőletételi ünnepségét is, sőt azt is bejelentette, hogy egy-másfél év múlva a településen helyi termelői piac is nyílhat az önkormányzat fejlesztésének köszönhetően.
Nagy István pedig megnyitóbeszédében összegezte, hogy a következő kormányzati ciklusban mire számíthatnak a tárcától a Veszprém megyei és más mezőgazdasági szereplők. Mint mondta minden minisztériumi, kormányzati intézkedés középpontjában a versenyképesség és a hatékonyság növelésének elősegítése áll majd. Így a kiemelt feladatok közé tartozik az osztatlan közös tulajdoni forma megszüntetése, az öntözés, a vízgazdálkodás fejlesztése –egyúttal az öntözött területek számának növelése –, valamint a közép- és felsőfokú agrároktatás nívójának emelése.
Az ünnepség vége után kiderült: ami jó a gazdáknak, az kevésbé a potenciális érdeklődőknek. Az égi áldás miatt ugyanis a vártnál kevesebben járkáltak a sportcsarnokban és a városi stadion mellett kialakított kiállítótéren. Na de szombatra és vasárnapra kedvezőbb körülményeket jövendöltek az időjárás-felelősök. Aki látogatást tervez – legyen az szakmai kíváncsiskodó vagy laikus – annak ajánljuk figyelmébe az expo weboldalát, amelyen ki-ki megtalálhatja a számára fontos gazdálkodói partnert, beszállító-jelöltet (stb.) és a legvonzóbb egyéb programot is…
Díjözön
Az ünnepség végén átadták a vásári díjakat. Pápa város díját a Böllér Kft., a NAK díját a SolarElectric Kft., a Veszprém megyei önkormányzat díját a Bakonyerdő Zrt., a gépkiállítói díjat a Venta Agritech Kft., az állatkiállítói díjat az Imár Bt., az élelmiszeripari kiállítói díjat a Taravis Kft., az innovációs díjat a Negyedi Bt., a vásár nagydíját pedig a Dorker Kft. kapta.
(nak.hu/RF)