2017. december 24., vasárnap

Gömörszöllös az ökofalu

A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaság 1996-ban jött létre közhasznú tevékenység keretében végzett környezetvédelmi szempontú fenntartható területfejlesztési célok megvalósítására.
Alapítója - az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány - azzal a szándékkal hozta létre a társaságot, hogy megteremtse a nem tőke allokációra alapozott térségi fejlesztés új modelljének intézményes garanciáját.
A társaság főbb célja környezet és természetvédelmi valamint területfejlesztési programok, tervek készítése, oktató, szemléletformáló feladatok végzése, segítése, valamint ezen tevékenységekhez kapcsolódó beruházások, fejlesztések megvalósítása, kiadványok oktatási segédanyagok készítése és kiadása. Tevékenységünket a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása és környezeti problémáinak kezelése, valamint munkahelyteremtés és foglalkoztatási célú programok fenntartható módon történő szervezése és lebonyolítása érdekében végezzük.
A társaság eddigi tevékenységének legfőbb gerincét a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó hagyományos kismesterségek oktatásának végzése, a megyei, regionális és térségi környezetvédelmi, területfejlesztési tervek készítésében és megvalósításában való részvétel, az Ökológiai Intézet Alapítvány „Gömörszőlős egy fenntartható falu” programjának működtetése valamint természet és környezetvédelmi programok tervezése és megvalósítása képezte.
A fenntartható fejlődés modell szintű realizálására, a tervek megvalósítására 1993-ban a társaság kiválasztott egy hátrányos helyzetben lévő, ám kulturális és természeti értékekben bővelkedő kis térséget, a gömöri régiót és azon belül egy kis létszámú települést, Gömörszőlőst ahol elindított egy kísérleti programot „Gömörszőlős, egy fenntartható falu” címmel.
A fenntartható falu programmal kapcsolatos tevékenységek:
információs központ működtetése (alternatív technológiák bemutató helye Pl: napkollektor, tömegkályha, komposztáló árnyékszék, alternatív szennyvíztisztítás stb.)
szemléletformáló tevékenységhez kapcsolódó rendezvények szervezése (lakossági fórum, tréningek, terepgyakorlatok, tanulmányi kirándulások)
minősített organikus gazdaság működtetése
gyapjúfeldolgozó és kézműves műhely működtetése
kistérségi szintű térségfejlesztés
Szállás- és étkezés biztosítása a látogatók részére


Szállás és vendéglátás
Elhelyezés, árak:
Látogatóinkat három, illetve négy ágyas szobákban tudjuk elszállásolni és helyben készült házi ételekkel ellátni, amire saját üzemeltetésű konyhánk, szállásépületeink és fogadó központunk nyújt lehetőséget. Épületeink kialakítása és működtetése lehetőséget kínál arra, hogy látogatóink tartózkodási idejük alatt közvetlen ismereteket szerezzenek a környezetbarát, energiatakarékos megoldásokról.
Szívesen fogadunk olyan látogató csoportokat is, akik csak részben veszik igénybe szakmai szolgáltatásainkat, és önmaguk számára szerveznek programot, képzést.
30 fő elszállásolását tudjuk biztosítani 2 épületben
Kosbor Vendégház, mely az Oktatóközpont udvarán található (Kassai út 37-39.sz)
A vendégházban 16 fő elhelyezésére van lehetőség, négy szobában. Két-két szobához tartozik egy-egy fürdőszoba.
A szállás ára 3000 Ft/fő/éj
Biokertes Vendégház (Kassai út 24. sz)
A vendégházban négy szoba található, két db háromágyas és két db négyágyas szobával. Minden szobához tartozik egy fürdőszoba. A vendégházban egy felszerelt konyha található.
A szállás ára 3500 Ft/fő/éj
Étkezési lehetőséget is biztosítunk, minimum 10 fős csoport esetén. Az árakat előzetes egyeztetést követően, a választásuknak megfelelően határozzuk meg.
Napi étkezés irányár (reggeli, ebéd, meleg vacsora): 3500-4000 Ft/fő.
A csoportfoglalkozások, szakmai programok vezetése óránként 5 000,-Ft. Amennyiben egyszerre több programot vesznek igénybe, úgy értelemszerűen a lekötött munkaerőt kell megfizetni.
Saját rendezvényekre maximum 60 fő befogadására alkalmas előadóterem bérleti díja megegyezés szerint.
Az árak az Áfa-t tartalmazzák.
Programszervezés, csoportok bejelentkezése:
rea.vigh@gmail.com
tel.: (+36) 20 407 68 75