2017. szeptember 9., szombat

Résztvettünk a Szolnokon megrendezett Agrárkonferencián

Egy kedves meghívásnak tettünk eleget, amely a Közösség a Megújjuló Vidékért Egyesület vezetője dr.Barancsi Ágnes részéről érkezett a cimünkre.
Szolnokra utaztunk, ahol az Agrárkonferencia a Magyar Konyháért lett megrendezve és ahol telt terembe egy nagyon magasszintű előadássorozatot láthattunk. 
A jövő a magyar gasztronómia számára komoly lehetőséget rejt magába, hiszen a turizmusipar és a turisták is nagyon is érdekeltek.
Dr. Barancsi Ágnes barátunkkal az előadássorozat után hosszabb megbeszélést tartottunk, amikor is több közös témában a közös pályázási lehetőségeket is taglaltuk. 
Mivel a két egyesületnek majdnem azonos alapszabályzata van és a tevékenységeik is azonosak nagy reménnyel fordultunk a Mezőturban tevékenykedő Közösség a Megújjuló Vidékért Egyesület tagjaihoz illetve a dr. Barancsi Ágnes elnöknőhöz és nem bántuk meg. A tárgyalás után beigazolódtak azok a reményeink is, amelyek a közös tevékenységeinkről szóltak.
Mezőtur olyan város, ahol az élet nem könnyű, mégis olyan lelkes és odaadó civil egyesületi vezetők lakják, akiket nagyon is meg kell becsülnie a helyi vezetésnek, hiszen ha csak az elmúlt pár év alatt sokkal több tevékenységet rendetek mint egyész Kalotaszegen.
E tevékenységek közül a gazdasszony képzést és a gazdaképzést szeretnénk kiemelni. De fontos azok a képesitések is, amelyek a helységek szempontjából igencsak hiánypótlók, mint pld. a Hulladéktelep-kezelő
Fontosak a mezőgazdasági képzéseket biztositók is, mint pld. az Aranykalászos gazda , a Méhész vagy a Mezőgazdasági vállalkozó is.
Dr. Barancsi Ágnes sokrétű tevékenysége is azt mutatja, hogy tudatosan kell a vidéket fejleszteni és nem csupán a polgármesterre támaszkodni, hanem a civil egyesületekkel együttesen a munkáltatók és vidékfejlesztési szakemberek bevonásával kell a helyi fejlesztési terveket megvalósítani.
Érdekes, hogy a helyi termék és termelők reneszánszát lehet látni a dr. Barancsi Ágnes szinte összes tevékenységében amiért csak köszönet jár. Horváth Zoltán,