2017. június 12., hétfő

Látványsajtműhelyt nyitottak Gyergyószentmiklóson

 2017. június 3
A látogatók megismerhetik a természetes, hagyományos recept alapján elkészült sajt jótékony hatását

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési programja révén korábban nyitott gyergyószentmiklósi sajtműhely most egy látogatóközponttal is kiegészült. A június 2-i megnyitón elhangzottak szerint a látványsajtműhely célja olyan élményt nyújtani a látogatóknak, amelyből megismerhetik a természetes, hagyományos recept alapján elkészült sajt jótékony hatását. Térségünk legelőin fellelhető nyolcvan féle gyógynövényről kaphatnak képet az érdeklődők ugyanakkor interaktív felületek révén ismerkedhetnek az egészséges sajt összetevőiről és az előállítás folyamatáról.
A látogatóközpontnak a helyi turisztikai ajánlatok közé is szeretnének helyet biztosítani, amelyet 30-40 fős csoportok járhatnak körbe egyszerre.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megnyitón jó példának nevezte a látványműhelyt és komoly lehetőségnek a térség fiataljai számára, akik vállalkozókként biztosíthatják a megélhetést családjaik számára itthon. A megyei tanács elnöke mind emellett elmondta, hogy ugyan az EU közös agrárpolitikájának 2020 utáni tervei számos rossz elképzelést tartalmaz térségünk gazdálkodói számára, néhány közülük segíthetik térségünk gazdaságait. A javaslatok szerint 2021-ben a helyi minőségi élelmiszerek előállítására több támogatást folyósítana az unió, emellett pedig irányelvben rögzítenék, hogy a közbeszerzéseken csak helyi termékeket lehet majd beszerezni.
Mindezek mellett Borboly Csaba jó eredményekkel szolgáló együttműködésnek nevezte a magyar-magyar kapcsolatokat, utalva Magyarország kormányának támogatására. Ugyanakkor kifejtette, hogy a megye tangazdaságaira továbbra is különös figyelmet kell fordítani és összehangolt gazdaságfejlesztési programokra van szükség a jövőben, hogy a megye versenyképes maradhasson, ehhez pedig közös gondolkodásra, a javaslatok, meglátások összefésülésére van szükség. Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata