2017. június 15., csütörtök

Hogy mit csinálnak a szlovákok a magyar szürkemarhával?

Már hónapokkal ezelőtt felröppentek a hírek, melyek szerint a szlovák állattenyésztők a magyar szürkemarha tenyésztésével szeretnék erősíteni ágazatukat. Ami eddig ötlet volt, mostantól tény: a magyar és a szlovák állattenyésztők egyesülete együttműködési megállapodást írt alá, így már Szlovákiában is tenyészthető a magyar szürke.
A frissen aláírt kölcsönös együttműködési szerződés aláírásával tulajdonképpen a magyar szürkemarha szlovákiai tenyésztésének és nemesítésének alapjait fektették le. Azért volt szükség egy ilyen dokumentum aláírására, mivel a magyar szürkemarha hungarikumnak számít, ezért tenyésztése szigorú szabályokhoz kötött.
A szerződés tehát biztosítja, hogy a szlovák tenyésztők a szabályokat betartva tenyésszék a fajtát, továbbá hogy úgy neveljék fel tenyészállataikat, hogy azok a magyarországi törzskönyvezési feltételeknek is megfelelőek legyenek.

Mostantól a szlovákok is legálisan tenyészthetik a magyar szürkemarhát

A szlovák gazdálkodók azért kezdeményezték a magyar szürkemarha (ahogyan ők nevezik, az igénytelen szarvasmarha) tenyésztésének engedélyezését, hogy az úgynevezett „alacsony fejlettségű területeket” tudják hasznosítani a jövőben. Erre a fajtára esett a választás, mert ennek egyedei akár 20 évnél is tovább élhetnek, szapora fajtának minősül, valamint a kezdő állattartók is sikeresen tenyészthetik.
Egyébként Szlovákia nem igazán rendelkezik saját szarvasmarha fajtákkal, ezért is folyamodtak egy „idegen” fajta honosításához.