2015. szeptember 15., kedd

Drámai figyelmeztetés: ha eddig nem félt a klímaváltozástól, most fog

Laky Zoltán / 2015.09.10.
Ha a jelenlegi ütemben folytatódik a klímaváltozás, Magyarország alkalmatlanná válhat a hagyományos értelemben vett földművelésre – mondja Hetesi Zsolt fizikus a friss Heti Válaszban. A Pécsi Tudományegyetem kutatója a Teremtésvédelem című kerekasztal-beszélgetés vendége lesz a hétvégi debreceni Katolikus Társadalmi Napokon.
„Az IPCC előrejelzései egyre borúlátóbbak. Egy évtizede még 2100-ra jósoltak 1-2 fokos felmelegedést, ma már 2050-re várnak ugyanennyit. Vannak olyan vészforgatókönyvek is, amelyek szerint 2050-re akár öt fokkal nőhet az átlaghőmérséklet. Ez már az a tartomány, amivel az emberi civilizáció nem fog tudni mit kezdeni. Az élővilág is nehezen – kihalási hullám is elképzelhető –, de a társadalom semmiképp. Ekkora felmelegedés azt jelentené, hogy az idén nyáron látott hőhullámokból sokkal több lenne, és Magyarországon lehetetlenné válna a hagyományos értelemben vett földművelés” – mondja Hetesi Zsolt.
Az éghajlatváltozás miatt már korábban is több figyelmeztetést megfogalmazó tudóst annak apropóján kérdeztük, hogy a hétvégén részt vesz a debreceni Katolikus Társadalmi Napok Teremtésvédelem című kerekasztal-beszélgetésén. A környezetvédelemmel foglalkozik Ferenc pápa júniusi, Laudato si’, azaz Áldott légy! kezdetű, A közös otthon védelme alcímű enciklikája is. „Ha mint kutatót kérdez, hogy az enciklika képes lesz-e kiváltani a Föld állapotát érdemben befolyásoló hatást, akkor könnyen lehet, hogy elkéstünk” – véli Hetesi.