2015. január 7., szerda

Összeszedtük, milyen agrártörvények változnak 2015-ben!

Magro.hu 2014 december 27
Sokat lehetett idén hallani az új uniós támogatási ciklusról (2014-2020), és a 2015-től induló, megnövelt keretű támogatási összegekről. De mi a helyzet a jövőre módosuló, és sokakat érintő különböző agrártörvényekkel? Összeszedtük, mire számíthatnak 2015-ben!
Jövőre biztosan módosul a cégeket érintő MSZ EN ISO 9001:2009 és a MSZ EN ISO 14001:2005-ös szabványok. Valamint jelentős átalakuláson esik át az agrártámogatási rendszer is.
Várható törvénymódosítások 2015-től
Megszületett a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló rendelet. Egyszerűbb, gyorsabb, és gazdaságosabb lesz a részarány földkiadás során a tulajdoni hányadok önálló ingatlanná alakítása.
Egy jövő évi adótörvény-tervezet szerint jövőre csak gyümölcstermesztők főzhetnek pálinkát. Ráadásul a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható ital.
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága érdekében.
A nagyvadállomány csökkentése érdekében módosításra kerülhet a vadászati törvény. A hír nagy indulatokat keltett a közösségi oldalakon.
Módosítási javaslatokat nyújtottak be a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara működésével összefüggő egyes agrártárgyú törvényekkel kapcsolatban. Ennek nyomán módosulhat több, az agrárkamara működésével kapcsolatos törvény is.
Kidolgozás előtt állnak még a mezőgazdasági termelők részvételének feltételei és a munkavédelmi akcióterv is. De már ismert az agrártámogatási rendszer átalakításáról szóló rendelet.
Figyeljen a rendeletekre, kövesse híreinket 2015-ben is, hogy naprakész legyen a gazdaságát értinő változásokkal kapcsolatban!