2014. szeptember 28., vasárnap

A BORÓKA Nagyon jó zsíros bőrre, sőt fertőtlenítésre is igen alkalmas

GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus 2014. szeptember 21. 
Képünk illusztráció. Forrás: i.dailymail.co.uk
A borókabogyó a borókacserje vagy -fa gömbölyű termése. Magyarországon a Bakonyban, a Bükk-fennsíkon, az Aggteleki-karsztvidéken található boróka. Érdekes, hogy a borókacserje az Alföld egyetlen őshonos fenyőféléje.
Az ókortól kezdve a borókát az ételek ízesítése mellett leginkább az orvoslásban használták, mint méregtelenítő, fertőtlenítő, és nyugtatószer.
Nagyon jó zsíros bőrre, sőt fertőtlenítésre is igen alkalmas. (Az1918-as nagy spanyolnátha járvány idején is levendulával és borókakivonattal fertőtlenítették a kórtermek levegőjét, mivel a boróka kifejezetten hatékony a levegőben terjedő fertőzés megfékezésében.) Manapság a vese és húgyúti fertőzések kezelésében használják, de kifejezetten jó hatással van az emésztésre és a vérnyomásra is. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően képes enyhíteni a fájdalmat. Jól gyógyítható vele a nátha.
A boróka oldja a stresszt, javítja a hangulatot, erősíti az önbizalmat.
Méhösszehúzódásokat okozhat terhesség alatt, így abban a néhány hónapban kerülendő, sőt a kisgyerekeknek és a vesebetegeknek is tartózkodniuk kell a boróka használatától!
Az érett, kékesfekete tobozbogyók nagyon aromás, kissé csípős ízűek. Különösen a vadhúsos ételeket ízesítenek vele, de mártásoknak, pácleveknek, főzelékeknek és salátáknak is kitűnő fűszere.
Óvatosan fűszerezzünk vele, mert elég intenzív és különleges az íze!
Fűszerkeverékben a boróka jól harmonizál a kakukkfűvel, zsályával, oregánóval, majorannával, babérlevéllel, szegfűborssal és a fokhagymával.
Borókás csirke
4 db csirkecomb
1 db csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
6 evőkanál olaj
20 dkg húsos szalonna
2 dl tejfel
2 evőkanál borókabogyó
paradicsompüré
bors
liszt
reszelt sajt
A húst lisztben megforgatjuk, olajban megpirítjuk. A húst kivéve a szalonnát kisütjük. Egy tűzálló tálba halmozzuk a húst, majd rátesszük a szalonnaszeleteket. A hagymát megpirítjuk, fűszerezzük, egy kis vízzel felengedjük. Ezt öntjük a húsra, és lefedve lassan puhára pároljuk. Végül reszelt sajttal megszórjuk, és néhány perc alatt megpirítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel. Zsemlegombóccal vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Energia: 2393 kcal
Fehérje: 174 g
Zsír: 164 g
Szénhidrát: 38 g
Borókás hús (4 adag)
személyenként egy szelet sertéshús
2 evőkanál borókabogyó
fokhagyma
bors
olaj
liszt
mustár
fehérbor
A borókabogyót ledaráljuk, majd összekeverjük a többi fűszerrel és egy kis étolajjal. Ebben pácoljuk a húst legalább tizenkét órán át, majd forró olajban kisütjük. Miután a húst kivettük, a maradék olajba belekeverjük a páclét, egy kis liszttel besűrítjük, mustárral, fehérborral ízesítjük. A mártásba visszatesszük a húst, puhára főzzük. Zsemlegombóccal tálaljuk.
Energia: 4893 kcal
Fehérje: 337 g
Zsír: 355 g
Szénhidrát: 48 g
Egészségükre!