2014. szeptember 28., vasárnap

A BIRSALMA Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert

GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus 2014. szeptember 14. 
Képünk illusztráció. Forrás: chocolatesandfigs.com
A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs. Létezik birsalma és birskörte is, melyek csupán alakjukban különböznek, ízük hasonlóan fűszeres. Nyers fogyasztásra egyik sem igazán alkalmas, kemény és igen fanyar gyümölcshúsa miatt.
A birs sok C-vitamint tartalmaz, de mivel általában nem nyersen fogyasztjuk, a vitamin nagy része a feldolgozás során tönkremegy. A birsalma kisebb mennyiségben tartalmaz B1- és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is. Magas pektin (rost) tartalma elősegíti az egészséges bélműködést. A birsalma savas kémhatása is megmozgatja az emésztőrendszert.
Mivel a gyümölcs nehezen rágható, legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle, és azt fogyasztjuk. Magas nyáktartalom is található benne, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert, de a torokfájást is csillapíthatja a birslé. 
Birsalmaszósz (2 adag)
40 dkg birs
1 evőkanál cukor
2 dl tej
3 dkg finomliszt
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
5 db szegfűszeg
1 késhegynyi fahéj(őrölt)
1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
1 csipet só
Meghámozzuk, felaprítjuk a birsalmákat, majd fél liter vízben a sóval, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal és a szerecsendióval puhára főzzük. A tejből és lisztből habarást készítünk, ezzel besűrítjük, majd felforraljuk. A végén citromlével ízesítjük.
Energia: 471 kcal
Fehérje: 14,6 g
Zsír: 9,9 g
Szénhidrát: 87 g
Csípős birsalmás csirke (4 adag)
4 db csirkecomb
6 db csirkeszárny
50 dkg birsalmakompót
só ízlés szerint
A csípős mázhoz:
0,5 dl napraforgóolaj
3 db chili (paprika)
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma (zúzott)
A megtisztított csirkehúsokat besózzuk, és bőrös felükkel felfelé, egy fedeles (sütőben használható) edénybe fektetjük. A csilipaprikák magjait és ereit eltávolítjuk, felaprítjuk, a máz többi hozzávalójával összekeverjük, és bekenjük vele a csirkehúsokat. A mázas csirkék közé helyezzük a birsalmadarabokat, és a befőtt levével felöntjük. A csirkehúst 200 fokra előmelegített sütőben, fedő alatt 30 percig sütjük, majd fedő nélkül további 20-25 percig, míg szép piros nem lesz. 15 perc pihentetés után tálaljuk.
Energia: 2182 kcal
Fehérje: 304 g
Zsír: 94 g
Szénhidrát: 61 g
Jó étvágyat!