2014. július 24., csütörtök

Előre a múltba: megalakult a Hangya Coop szövetkezet

2014. április 02., Szerző: MTI / hvg.hu
Megalakult a Hangya Coop szövetkezet Budapesten, amely a mezőgazdasági termékek ügynöki nagykereskedelmével kíván foglalkozni - közölte a Hangya Szövetkezetek Együttműködése szerdán. A II. világháború előtt a Hangya szövetkezet több mint 400 üzletet működtetett.
A Hangya Coop szövetkezetet az előzetes szándéknyilatkozatok alapján összehívott alakuló közgyűlés április 2-án alapították meg.
A szövetkezetet - a most hatályba lépő, szövetkezetekre vonatkozóan korlátozó törvényi szabályozásokra tekintettel - a Hangya tagszervezeteket képviselő magánszemélyek, továbbá jogi személyként a Gabonatermesztő Termelői Csoportok Szövetsége és a Hangya Szövetkezetek Együttműködése és egy szövetkezet hozta létre. Az elnök Patay Vilmos lett.
Tavaly a Hangya-közgyűlésen elfogadott stratégiai szervezetfejlesztési programnak megfelelően a Hangya Szövetkezetek Együttműködésének Igazgatótanácsa ez év február 7-i ülésén határozatot hozott arról, hogy a tagszervezetek által korábban megfogalmazott igényre építve a vezetés készítse elő egy országos szövetkezeti integrációs szervezet létrehozását.
A döntés alapján a létrehozandó szervezet fő célkitűzése, hogy mind a beszerzési, mind pedig az értékesítési oldalon megfelelő piaci alkupozíciót biztosítson tagjai számára - olvasható a közleményben.
A II. világháború előtti időszakban Magyarország valamennyi településén jelen voltak a Hangya szövetkezetei - olvasható a szövetkezet honlapján. A Hangya Közép- Európa egyik legnagyobb vállalatcsoportja lett, 1940-ben több mint kétezer tagszövetkezete volt 700 ezer taggal, de ezen kívül 30 konzervgyárat, 20 ipari üzemet és 400-nál is több boltot működtetett.