2014. február 17., hétfő

Veszélyes szupervulkán

2014. JANUÁR 08.,
Jóval nagyobb az amerikai Yellowstone Park alatt elterülő szupervulkán, mint azt korábban sejtették. A Utahi Egyetem kutatócsoportja szerint az üreg kiterjedése kilencven kilométer is lehet, ami 200–600 köbkilométer olvadt követ tartalmaz.

Fotó: Profimedia-Red Dot

Már régóta vizsgálódtak a területen, s kiderült, hogy a szupervulkán nagyobb, mint valaha gondolták. A mostani eredmények azonban megdöbbentőek. Ha a yellowstone-i vulkán most törne ki, a következményei katasztrofálisak lennének. Az utolsó kitörés 640 ezer évvel ezelőtt történt, az egész észak-amerikai kontinenst beborította vulkáni törmelékkel, és a világ időjárására is hatást gyakorolt.
A kutatók még pontosabb képet kaptak arról, hogy mi is van a föld alatt. Valamennyi rezdülést, rengést megfigyelnek a Yellowstone környékéről, s követik a szeizmikus hullámokat, melyek megkerülik a Földet. A vulkáni kamra hatalmas méretű: mélysége 2–15 kilométer között mozog, kilencven kilométer hosszú és 30 kilométer széles.
A kutatók az új adatok segítségével jobban számba vehetik a lehetséges kockázatokat, bár abban maguk sem biztosak, hogy még egyszer kitör-e a vulkán. Egyesek közülük azonban úgy gondolják, hogy mivel nagyjából 700 ezer évente tör ki a Yellowstone, esedékes már egy újabb.