2013. december 12., csütörtök

Hungarikum lehet a makói fokhagyma

2013. december 12.MTI, szerző: HM
A makói fokhagymának rendkívül jó esélye van arra, hogy bekerüljön a hungarikumok közé – mondta az Országgyűlés alelnöke csütörtökön egy konferencián, Makón.
Lezsák Sándor A szántóföldi kertészeti kultúrák jövője című konferencián elmondta: a Hungarikum Bizottság következő ülése január végén lesz, és azon a makói fokhagyma bekerülhet a magyar értéktárba, majd ezt követően a hungarikumok sorába. A politikus kiemelte: nagyon fontos, hogy külföldön újra megjelenjen a kiváló minőségű makói fokhagyma. Ebben a kereskedőházak mellett szerep jut a külképviseleteknek is, ahol szintén népszerűsíthetnék a magyar fűszert. Emellett Lezsák Sándor gratulált a dél-alföldi városnak, hogy termálvizét gyógyvízzé minősítették. „Meggyőződésem szerint varázslatos jövő előtt áll Makó!” – tette hozzá. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az agrárium aktuális kérdéseiről szólva hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az ország GMO-mentességét.
Kiemelte, hogy a piaci árak alakulásában nem elég, ha központi ellenőrzések vannak, szükség van az őstermelői réteg összefogására is, a szabályok tökéletes betartására, hogy a viszonteladók, a „nepperek” kirekesztődjenek a nagybani értékesítési folyamatokból.