2013. december 12., csütörtök

10 éves az IFOAM EU – Ünnepi konferencia

 2013. december 07
Brüsszelben 10 éves megalakulását ünnepelte az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetségének Európai Regionális Csoportja, az IFOAM EU. Az ebből az alkalomból tartott szakmai konferencia témája az EU új mezőgazdasági programjának (KAP) politikai és jogi keretrendszere volt. A programon mintegy százötvenen vettek részt. Első nap aktuális szakmapolitikai kérdésekről hallhattak eszmecserét a jelenlévők az Európai Parlament és szakbizottságok képviselőitől. A rendezvény másnapján az IFOAM EU jelentős személyiségei foglalták össze a csoport 10 éves tevékenységét, míg az utolsó napon a jövőbeli tervekről, a következő évtized víziójáról tartottak műhelymunkát a résztvevők.
Az IFOAM EU igazgatója, Marco Schlüter 10 évvel ezelőtt egyedül kezdte azt a brüsszeli szakmai hálózatépítési és lobbi munkát, amit ma már 15 fős csapatával együtt végez professzionális módon és mindenekelőtt sikeresen. Az európai döntéshozók és bizottságok is rendszeresen kikérik a véleményét. A rendezvényen többször elhangzott, hogy a bio szektor már nem csak egy kis piaci rést képvisel, hanem gyorsan fejlődő sikertörténet, és az európai piacon a termelés szinte nem tud lépést tartani a kereslettel. Joao Onofre, az Európai Bizottság ökológiai mezőgazdaságért felelős tagja azonban arra figyelmeztetett, hogy a fogyasztók bizalmát kicsit sem szabad megingatni a gyors fejlődés során, vagyis fontosak az új szabályzatok és azok megfelelő alkalmazása. Az európai öko jogszabály most folyó felülvizsgálata eredményeként létrehozott új szakpolitikai keretrendszer bemutatását 2014 elejére tervezik. A rendezvény estéin a szervezők a 10 éves jubileum megünneplésére is sort kerítettek, természetesen bio ételek és italok társaságában.

Egyedüli magyar résztvevőként a hazai ökogazdálkodást Heim Ildikó kolléganőnk képviselte, ezzel is erősítve a hazai bio ágazat kapcsolatát az európai döntéshozatallal. Marco Schlüter IFOAM EU igazgató az ÖMKi meghívására idén októberben részt vett a budapesti Ökológiai Szakmapolitikai Csúcsonmelyről itt olvashatnak bővebben. Marco Schlüter előadását itt tekinthetnek meg.