2013. szeptember 9., hétfő

Külön ágazat lesz a közvetlen értékesítés?

2013. augusztus 23.
A helyi élelmiszerben és a rövid ellátási láncban nagy tartalék van, ezt jelzi az is, hogy Európában a közvetlen értékesítés már nem csupán piaci rés, hanem külön ágazattá kezd válni - mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken Balatonkenesén.
Az államtitkár kifejtette: a helyi termékek iránt idehaza is nő az igény, ezért számos intézkedést hozott a kormány, így például lehetővé tette, hogy a termelési hely 40 kilométeres körzetében könnyített feltételekkel lehessen értékesíteni állati termékeket; módosította a közbeszerzési törvényt annak érdekében, hogy a helyi termékek könnyebben bekerülhessenek a közétkeztetésbe, a helyi piacokat pedig már nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni.
"Ezek a támogatások tették lehetővé kisüzemek létrejöttét még a válság közepette is" - tette hozzá V. Németh, aki elmondta azt is, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon belül négy fejlesztési terület nyílik meg, ebből kettő, a fiatal gazdák tematikus alprogram és a rövid ellátási lánc program lehet kedvező a magyar gazdák számára, ezért utóbbi koordinálására létrejött egy munkacsoport, amely előkészíti a kapcsolódó kormányzati programot.
A helyi termékeket segítő pénzügyi forrásokról azt mondta: arra törekednek, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból megszerezhető támogatásokon túl, kihasználva a pályázati alapok közötti átjárhatóságot, a szociális alapból vagy a regionális fejlesztési alapból is pénzt vonjanak be a LEADER-be, vagyis a közösség által irányított helyi fejlesztések rendszerébe.
V. Németh Zsolt elmondta: az a cél, hogy az eddig mereven elválasztott fejlesztési programok ezentúl jobban átjárhatók lesznek, és egy-egy program több forrásból is finanszírozható lesz.
MTI, VM Sajtóiroda