2013. február 28., csütörtök

Összefogtak a civilek Kazáron

2013. február 10. 
Február végén ünnepelték a civilek napját Kazáron, ahol a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület is bemutatkozott. A LEADER akciócsoport nevéhez számos fejlesztés és felújítás köthető a Nógrád megyei településen.
Ismerkedéssel, barátkozással ünnepelték a civilek napját a Nógrád megyei Kazáron, február elején. Az összejövetel résztvevőit Fekécs Zoltán alpolgármester ─ aki egyben egy civil szervezet, a helyi polgárőr egyesület vezetője ─ és Molnár Katalin polgármester köszöntötte. Az alpolgármester hangot adott reményének, hogy a 2012-ben megjelent civil törvénnyel kapcsolatos kérdésekre idén válaszok születhetnek, és a pályázati lehetőségek bővítésével eredményesebb lehet a civilek tevékenysége. A polgármester hangsúlyozta, hogy a civil szervezetekben hatalmas értékek vannak, s az önkormányzat arra törekszik, hogy közülük mind többet hasznosítsanak a település fejlesztésében, gyarapodásában.
A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület – mint civil szervezet – tevékenységét Gecse Ákos vidékfejlesztési menedzser mutatta be. Az egyesület 2008 nyarán alakult azzal a céllal, hogy hatékonyan segítse a salgótarjáni és a bátonyterenyei térségek településeinek fejlesztését. Helyi – a Palócföld könnyei és gyöngyei elnevezésű – vidékfejlesztési stratégiájuk minisztériumi támogatást kapott és LEADER akciócsoportként működött tovább. Az egyesületnek 35 önkormányzat, 22 vállalkozás, 22 civil szervezet és két magánszemély a tagja. Legfontosabb céljuknak a térségek gazdaságának fellendítését, a munkahely és a megélhetés biztosítását tekintik. Tevékenységük hasznosságát felújított vendégház és művelődési ház, egyháztörténeti múzeum, parkok, játszótér, falu- és turisztikai fejlesztések, mikrovállalkozások igazolják.
A Helyi Ipari és Városgazdálkodási Dolgozók Szakszervezete 2000 területi – nógrádi – alapszervezetének munkájáról Szabó Márta Katalin képviselő adott tájékoztatást. A szakszervezet 60 éves múltra tekint vissza s valamennyi megyében van területi szervezete. A közelmúltban megtartott kongresszusán legfontosabb feladatnak e területi szervezetek erősítését jelölték meg. Nógrád megyében is ennek jegyében dolgoznak, és mindenkit, így a fiatalokat is várják a közösségekbe. Mint mondta, a szakszervezet érdekvédelmi szervezet, szolgáltatások egész sorával segíti tagjait, igyekszik könnyíteni helyzetüket, mindennapi életüket. Tanácsadói szolgálatuk működik, munkajogi kérdésekben adnak tájékoztatást, a szakszervezet önsegélyező pénztárat és a tagok segélyezésére alapítványt működtet. Emellett kedvezmények egész sorát nyújtja tagjainak, többek között kedvezményes üdülést, banki szolgáltatásokat, díjmentes baleset-, élet- és felelősségbiztosítást.
Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Nógrád Megyei Hírlap