2013. február 20., szerda

Gyulára látogatott az Új Hangya Integrációs Szövetkezet vezetősége






Balogh Gyula, a “Hangya” alapító unokája és csapata

Városunkba látogatott az Új Hangya Integrációs Szövetkezet vezetősége, akik az Amerikaiak a Magyarokért elnevezésű alapítványt is képviselték ittlétük során. Látogatásuk célja a kölcsönös kapcsolatfelvétel, a lehetséges hosszú távú együttműködések megfogalmazása volt. A találkozón személyesen vett részt a New Jersey-ben élő Balogh Gyula, aki az egykori Hangya Szövetkezeti Mozgalom elindítójának és legfőbb szervezőjének Almási Balogh Elemérnek az unokája.
A Balogh Gyula által képviselt Új Hangya Integrációs Szövetkezetet azért alapították, hogy abban a szellemiségben kezdje meg és folytassa működését, amelynek szellemében egykoron a századfordulón elindított hangya szövetkezetek szerveződtek. Az elmúlt években városunkban is elindult egy hasonló „Hangya” szellemben megfogalmazott kezdeményezés, amelynek eredményeképpen 2011-ben megalakult a Gyulai Hangya Szociális Szövetkezet.
A találkozón a gyulai szövetkezet nemrégiben megválasztott elnöke, Alt Norbertalpolgármester fogadta a vendégeket, egyben ismertette az eddigiekben elvégzett szövetkezeti munkát.
Alt Norbert a találkozón elmondta, hogy a szövetkezetük által mentorált Háztáji Gazdálkodó Hálózat eddig mintegy négyszáz családon segített talpra állni a háztáji gazdálkodásban, majd ismertette a jövőbeli elképzeléseket is.
Szóba kerültek a helyi kezdeményezések, a helyi gazdaságpolitikai elképzelések, a gyulai húsipar újjászervezésére tett kormányzati és önkormányzati lépések. Balogh Gyula, aki egyben az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány kuratóriumi elnöke is, a lehetséges együttműködések, térségi mintaprogramok kidolgozását emelte ki, amelyekhez a pályázati lehetőségek feltárásán túl az amerikai magyarok támogatását is meg lehetne nyerni.
A felek megegyeztek abban, hogy a találkozónak vélhetően februárban lesz folytatása, amikor is ünnepélyesen kibocsájtják a Gyulai Hangya szövetkezeti részjegyeket. Alt Norbertalpolgármester, szövetkezeti elnök elmondása szerint a szövetkezeti taggá váláshoz szükséges részjegyeket eddig több mint száz gyulai család jegyzett elő.
forrás: gyulaihirlap.hu