2012. szeptember 7., péntek

Szarvasmarhaszemle Nagysármáson

AUGUSZTUS 28, 2012 - KILYÉN ATTILA
A Nagysármási Napokon, augusztus 25-én, szombaton tizedik alkalommal került sor az immár hagyományossá vált szarvasmarha-bemutatóra. Az eseményről Victoria Zavilla, a Mezőgazdasági Kamara sajtószóvivője részletes, bő tájékoztatót küldött szerkesztőségünkbe. Az alábbiakban ennek összefoglalóját közöljük.
Ebben a gazdaságilag is nehéz időszakban, amikor még az aszály is gondokat okozott az állattenyésztőknek, sikeres szarvasmarha-bemutatót szervezett a Mezőgazdasági Kamara nagysármási központjának mérnöke, Aurel Moanca.
– Ezek a szakmai rendezvények már bizonyították hatékonyságukat, az állattenyésztők erre felfigyeltek, és egyre többen igénylik a szemlék szervezését, mindezt bizonyítja, hogy 61 állattenyésztő 74 legszebb egyedét hozta el a megmérettetésre – vélekedett a település polgármestere, Ioan Mocean.
A rendezvényen jelen volt a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Timar Liviu, továbbá mezőgazdasági közintézmények szakemberei, állattenyésztési érdekvédelmi szervezetek képviselői és mintegy 180 helybéli és környékbeli állattenyésztő.
Ileana Guşatu mérnök, a Megyei Mezőgazdasági Kamara ügyvezető igazgatója a bemutatón résztvevőkhöz intézett beszédében elsősorban megköszönte az állattartó gazdáknak az igyekezetüket, hogy részt vehessenek a kamara által kezdeményezett kiállításon, továbbá a megyei tanács támogatását a szarvasmarhaszemlék szervezésében. Ennek köszönhetően Nagysármáson is a négy kategóriában négy első (150 lej) második (120 lej), és harmadik (100 lej) díjat adhattak át a tenyésztőknek, továbbá 50-50 lejjel díjazhatták a legfiatalabb és legidősebb állattenyésztőt, végül jutott anyagi fedezet a kiállítás nagydíjára is (200 lej). Az állattenyésztők mindenik bemutatott egyed után 30 lej részvételi díjat vehettek át, és egy, a kamara által kiadott kiállítási katalógust. – A Mezőgazdasági Kamara szakemberei a mezőgazdasági termelőket támogatják tevékenységeikkel: többek között szakmai asszisztencia, tájékoztató találkozók szervezése, a gazdálkodók szakmai képzése, továbbá szolgáltatásként az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (FEADR) által finanszírozott, a 112-es és 141-es intézkedések keretében kiírt pályázatokat állítottunk össze. Végül sok sikert kívánok az állattenyésztőknek, meggyőződésem, hogy a megye itteni övezetében is sikerül megállítani a szarvasmarha-állományok csökkenését, méltányolom a helyi tanács, a polgármesteri hivatal, az anyagi támogatók szarvasmarha-bemutatók szervezéséhez való pozitív viszonyulását. Megyei szinten mindenképpen példaként említhető – fogalmazott Ileana Guşatu, a Mezőgazdasági Kamara ügyvezető igazgatója.
A bemutató szakmai kommentátorai, dr. Suba Kálmán mérnök, a Megyei Állatnemesítési és Szaporodásbiológiai Hivatal igazgatója és Valer Sician, a marosszentgyörgyi Semtest BVN állattenyésztő mérnöke kijelentették, hogy a fajtakategóriában megmérettetésre vitt egyedek bármelyike megállná helyét európai szintű bemutatókon is.