2012. szeptember 8., szombat

Bejegyezett márka lett a szilágyperecseni hagyma

Még a kilencvenes években gazdalátogatáson jártunk az Erdélyi Gazda nevében és már ott elhangzott, hogy a perecsenyi hagymatermesztők védjék le a termékük nevét, de az akkori hozzáállás erre nem igen volt pozitiv. A Dacian úr ötlete sajnos csak másodlagos, hiszen a márkanév levédése drága mese, ami nem a kimondottan a bejegyzőnek kedvez.
Azonkívűl a Dacian úr mikor még miniszteri székben csücsült azzal is segithette volna a precsenyieket, hogy feltétethette volna a hazai "védett névek lajstromára"... Sajnos az erdélyiek különlegességei, elnevezései  ma- holnap elvesznek...
Mindezek ellenére komoly ötlet volt a helység vezetőségének és önkormányzásnak, hogy éppen az EP   rendeztek hagymakiállítást. Gratulálunk érte az összes résztvevőnek. A percsenyi hagyma nem csak az ottani helyi klima sajátosságai, hanem a talaj zeolit tartalma is miatt is egyedi. (Erdélyi Hangya)
2012.09.07. 
Mivel jegyzett márkanév lett Brüsszelben a szilágyperecseni hagyma, így a perecsenyi termelők az Európai Unióban bárhol eladhassák a híres hagymájukat.
A védjegy nem csak a perecseni hagymára, de az ebből készült egyedi lekvárra is érvényes.
A helyi önkormányzat az Európa Parlamentben egynapos hagymakiállítást szervezett, hogy az unióban is megismerjék a perecseni hagymát.
A szilágyperecseniek több mint 400 éve foglalkoznak hagymatermesztéssel, és azt állítják, hogy az ők hagymájuk több okból is különleges. 
Józsa Tibor, Szilágyperecsen alpolgármestere elmondása szerint az Európai Unió mezőgazdasági biztosa, Dacian Ciolos ötlete volt, hogy próbálják bejegyezni a szilágyperecseni hagymát, mit márkanevet.
Ioan Bujita, a Szilágy Megyei Mezőgazdasági és Fidékfejlesztési Igazgatóság vezetője azt mondja: ezután jó áron adhassák el hagymájukat a perecseniek, akik pedig ezután perecseni hagymaként árulnak közönséges hagymát, azok megbüntethetők. Duna Tv