2012. augusztus 18., szombat

Szolnokra utazik a Nemzet Kenyere

2012 aug.18
Székelyföldön a nagy kenyeret gyakran emlegetik malomkő méretű kenyérként. A Sepsiszentgyörgyön sült Nemzet Kenyere mellett azonban, a malomkő is eltörpül: a megközelítőleg 130 kilós kenyér a Diószegi Pékség kemencéjébenkészült el.
„Azokkal osztjuk meg kenyerünket, akik hozzánk tartoznak, akikkel egyformán gondolkodunk és érzünk. Ezért veszünk az idén is részt a Nemzet Kenyere kezdeményezésben. A kenyér nem csupán alapétel, hiszen szimbóluma számunkra egyértelmű: az életet jelképezi. A szolnokiak felkéréséhez szívesen csatlakoztunk, és úgy éreztük, hogy a vidékre jellemző, székely hagyományok szerint készült kenyeret kell küldenünk Magyarországra, nemzeti ünnepünkre. Ilyen módon Háromszék, Székelyföld és Erdély is szervesen jelen lesz a mindannyiunkat összekötő eseményen” – fogalmazott Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke.
Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata közösen képviselteti magát a szolnoki eseményen, ahol Szent István napján vágják fel a Nemzet Kenyerét. A két önkormányzat különlegesen impozáns kenyerét a Diószegi Pékség készítette. Augusztus 17-én, pénteken 8 óra alatt sült meg a kenyér, amely méretével is lenyűgöz. Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, és Tamás Sándor székely zászlót terítette le az óriás kenyeret, „nem csak a kenyerünket, hanem a lelkünket is megosztjuk a magyarországiakkal” – fogalmaztak, így a különleges csomagolás a székelyföldiek ajándékát Szolnokig kíséri.
A kenyér elkészítése bonyolult folyamat: a 174 kilós nyers tésztát, fémkerettel erősített, óriási, több mint 20 kilós péklapáttal vetették a téglakemencébe: a művelethez hat ember segítségére volt szükség. A kész kenyeret hasonlóan nehéz volt kiemelni a kemencéből, bár a készítőknek már nagy gyakorlata van a hatalmas kenyerek sütésében. Diószegi László a pékség tulajdonosa elmondta: a korábban sütött 100 kilós kenyér, méretre csupán fele a nemzeti ünnepre szánt pékárúnak.
A szolnokiakat képviselő Harcsa Béla elmondta: Sepsiszentgyörgyön és Szolnokon is ugyanabban az időben szentelik meg a kenyeret – véleménye szerint ezzel a gesztussal új ünnepet teremtett a két város.
Ekkora tárgy szállítása kihívás, hiszen egy személygépkocsi tetején is nehezen férne el a házikenyér. A szállításról Diószegi László gondoskodik: Magyarországon, augusztus 20-án ő képviseli majd Sepsiszentgyörgyöt, Kovászna megyét.