2012. augusztus 16., csütörtök

A yerba mate

2012.08.16. 
Latin neve: Ilex Paraguarensis
Német neve: Mate-Strauch
Angol neve: Yerba Maté
Felhasználható részei:
A teát a növény frissen szedett leveleiből készítik, amelyet szedés után gyorsan -természetes módon- szárítanak.
A növény hatóanyagai:
A Mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához, de annál táplálóbb. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint). 11 féle polifenolt tartalmaz, melyek erős antioxidáns hatásúak, így védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít.
A tea hatásai, felhasználása:
A Yerba Mate tea hatóanyagai (többek között) a xantinok csoportjába tartozó, koffein, teobromin és teofillin. E három xantin származék együttese azonban másképpen hat a szervezetre, mint a tea vagy a kávé. A kávéban megtalálható koffein hatásos élénkítő szer, de idegessé és remegőssé tehet. A teában megtalálható teobromin mellékhatása kevesebb, de nem is olyan hatásos. A Yerba Mate teában megtalálható „hármas” viszont legalább annyira élénkít mint a kávé, kellemes íze van, és átlagos használat mellett, az emberi szervezetre gyakorolt mellékhatása eddig nem ismert.
Kellemes, nem erős vizelethajtó, ellazítja a periferikus ereket, anélkül, hogy erősen hatna az agy hátsó gerincvelőhöz csatlakozó részére és a szívre. Azt is tudjuk, hogy javítja a szellemi képességeket, a tipikus utóhatás, a depresszió jelentkezése nélkül.
Fogyasztási javallat:
1 kávéskanálnyi teát 2-3 dl. vízzel leöntünk és 5-6 percig állni hagyjuk. Ízesítés nélkül (enyhén fanyar íze van) vagy ízesítve, hidegen vagy melegen egyaránt napi 2-3 csészényi fogyasztható.
Figyelmeztetés:
Az előírt adagolás betartása esetén nincs szükség óvintézkedésre. Túladagolása veszélyes, mert álmatlanságot és izomremegést okozhat! Doppingszerként is számon tartják!
Előfordulási helyek:
Kizárólag a déli szélesség 10° és 30° között él meg a Paraná és a Paraguay- folyók medencéjében. A felső Paraná vidék, Dél-Uruguay és Argentína észak-keleti részének tipikus szubtrópusi növénye, amelynek melegre, magas páratartalomra és legalább évi 1500 mm csapadékra van szüksége.
Száradási arány: 4 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Virágzása:
A növény október és december között virágzik. Virágai picik, kétlakiak, a kehely és a csésze négyzetesen szimmetrikus.
Népies nevei: Jezsuita-tea, missziós-tea
forrás : drflora.hu