2012. július 3., kedd

40 ezer kisgazda juthat olcsón számítógéphez

2012. JÚLIUS 02., 
Indul a GAZDANet program: 3,5 milliárd forint értékben pályázhat 39 ezer kistermelő internetkapcsolatra alkalmas számítógép beszerzésére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.
Csak a kimondottan kistermelőkre terjed ki az állami számítógép-vásárlási támogatás 
Fotó: Shutterstock
Egy jelentkező maximum 90 ezer forintos támogatást kaphat. Így mintegy 39 ezer gazda élhet majd az elektronikus kommunikáció és ügyintézés előnyeivel. A kérelmeket szeptember 1-30. között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Az erről szóló jogszabály már megjelent a Magyar Közlönyben.
A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 40 százaléka, fiatal gazdák esetében 50 százalék. Az igényelt számítógépeket a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) munkatársai adják át a nyertes pályázóknak legkésőbb 2013. március 31-ig.
A támogatás feltétele, hogy a számítógépet 5 évig működtetni kell, rendszeresen használni kell az MVH-val és a NAKVI-val való kapcsolattartásra, ügyintézésre, és el kell végezni egy egyhetes számítógépes tanfolyamot is. A kurzus költsége a szakképzésre fordítható támogatásból visszaigényelhető.
A GAZDANet program a legkisebb üzemméretű termelőknek segít a gazdálkodást és az ügyintézést megkönnyítő, internet-hozzáférésre alkalmas számítógép beszerzésében - olvasható a közleményben.