2012. május 1., kedd

A Szatmár megyei Turcon Erdőd nyerte az I. Puliszka Fesztivált

2012.04.29.
Forrás: szatmar.ro
Pazar idő, ragyogó napsütés és remek hangulat jellemezte a Turc-on első alkalommal megtartott Puliszka Fesztivál elnevezésű gasztronómiai rendezvényt. A versenyen, ahol tényleg nem a győzelem volt a fontos, összesen tizenöt csapat vett részt: öt csoport Magyarországot, tíz pedig Szatmár megyét képviselte.
A Megyei Tanács és a Turc Önkormányzata első alkalommal szervezte meg a Puliszka Fesztivált, amely egy magyar-román határon átnyúló közös projekt második mozzanata. Az elsőre tavaly került sor Nyíregyháza-Sóstón. A cél a hagyományos konyha népszerűsítése. Ha megismerjük egymás kultúráját és múltját, akkor reménységgel tekinthetünk a jövő felé – fogalmazott Ioan Belbe, Turc polgármestere.
Turc-on összesen tizenöt csapat vett részt, több tájegységet (Szatmárnémeti környéke, Bükkalja, Sváb falvak) képviselve. Minden egyes csapat igyekezett bemutatni saját specialitásait, ám a szervezőknek egy kikötésük volt: mindenképpen lennie kellett puliszka, kukorica alapú ételnek is az elkészített finomságok között. Ennek köszönhetően például a mezőpetri Svábok Csapatának standjánál, a hagyományos strudli mellett mindenki megkóstolhatta a „nagymamám receptje alatt készült" celta nevű, kukoraica-alapú sütit. 
Egy különlegességgel állt elő Kaplony és Napkor közös csapata is: a nyakas kukoricás húsgombóc-levessel. Az igen ízletes eledelben pulykanyak, csirkemell, húsgombóc és a kukorica alkotta a legfőbb alapanyagot.
És ha már verseny jellege is volt a szombati vendéglátásnak, akkor a zsűrinek, amelynek két magyarországi mesterszakács is tagja volt, eredményt is hirdetni kellett. Az első helyen Erdőd végzett, megelőzve Turc-ot és Vásárosnaményt. Minden csapat kapott azonban különdíjat. 
Így Napkor-Kaplony csapata kapta a legkülönlegesebb leves; a mezőpetri Svábok Csapata a legjobb strudli; Szatmárcseke a legszebb tálalás; a nyíregyházi Ízkirályok a leghagyományőrzőbb étel; Nyírvasvári a legjobb töltött-káposzta; Szatmárhegy a legjobb desszert; Avasfelsőfalu a legjobb gulyás; Vámfalu a leginnovatívabb konyha; Szamosborhíd a legjobb almás süti és Szatmár Vidéke a legjobb puliszka díját. A szatmar.ro nyomán